477

CEDO l-a lasat cu buza umflata pe Musuc in dosarul Megadat

Curtea Europeana pentru Drepturile Omului considera ca oferta Guvernului de a solutiona pe cale amiabila cazul Megadat.Com versus Moldova este una rezonabila si a scos cererea de pe rol.


Asta dupa ce magistratii au examinat rapoartele financiare ale intreprinderii in ultimii ani de activitate si au constatat ca pierderile suferite se datoreaza faptului ca administratorul, in persoana actualului comunist Eduard Musuc, "nu a indeplinit planul de afaceri pentru anul 2003". In plus, asa cum a argumentat si Guvernul, compania trebuia sa obtina noi licente pentru a incepe noi activitati, cum ar fi televiziunea digitat si internet de mare viteza.
Totusi, CEDO a decis ca atunci cand Megadat a ramas fara nicio licenta de activitate a fost incalcat dreptul la proprietate, motiv pentru care tara noastra a fost condamnata, iar din bugetul statului urmeaza sa fie achitate 120 de mii de Euro despagubiri si 10 mii Euro cheltuieli de judecata.


Initial, compania reclamanta a pretins 12 512 075 Euro cu titlu de prejudiciu material si 100 000 Euro cu titlu de daune morale si a sustinut ca societatea impreuna cu managerii sai au fost sub o presiune puternica, au fost supusi la perchezitii permanente, verificari de catre toate organele de drept si de inspectie ale statului. In plus, managerul companiei Eduard Musuc, a fost urmarit pentru protestul pasnic impotriva inchiderii ilegale a companiei si a fost victima unui arest ilegal. Ulterior, Musuc a devenit membru al Partidului Comunistilor, care se afla la guvernare in timpul persecutarii sale.


In august 2010, dupa esuarea incheierii unui acord de reglementare amiabila cu reclamantii, Guvernul a informat Curtea ca a propus sa faca o declaratie unilaterala in vederea solutionarii chestiunii de satisfactie echitabila si sa achite 130 mii Euro despagubiri si cheltuieli. Megadat a refuzat oferta Executivului si a cerut examinarea in continuare a dosarului, insa CEDO l-a scos de pe rol.


stireazilei.md

0