830

Tokyo va fi zguduit de un cutremur mai mare decat cel din martie

Japonezii n-au timp sa se planga: centrele de prevenire a dezastrelor din Tokyo sunt pline, mai ales ca autoritatile au anuntat ca in maximum 30 de ani capitala va fi lovita de un seism si mai mare.

Bilantul tragediei din Japonia, conform autoritatilor, se ridica la 14.000 de morti si tot atatia disparuti.

Atunci cand pamantul incepe sa se cutremure, trebuie sa te culci imediat la pamant. De preferabil, sub o masa menita sa te protejeze de mobila sau de eventualele bucati de moloz. Apoi, nu-ti ramane decat sa astepti ca totul sa se termine.

La un Centru pentru Prevenirea Dezastrelor din Tokyo, localnicii se pregatesc pentru ce e mai rau. Cutremurul de pe 11 martie a zguduit serios capitala nipona, desi epicentrul a fost la aproape 400 de kilometri distanta. Expertii cred ca unul inregistrat chiar in capitala ar fi devastator.

Ultimul mare cutremur inregistrat in capitala Japoniei, cel din 1923, a fost devastator. A avut 7,9 pe scara Richter si a ucis peste 140 de mii de persoane.

Intre timp, cativa roboti speciali au fost trimisi sa inspecteze interiorul centralei nucleare de la Fukushima, deoarece nivelul mare al radiatiilor este prea periculos pentru oameni. Masuratorile obtinute nu sunt incurajatoare. Operatorul centralei a inceput deja sa pompeze 10 mii de tone de apa puternic radioactiva din reactorul 2, pentru ca apoi muncitorii sa poata repara circuitele de racire.


pan.md
0