1898

EXCLUSIV. Ce se întâmplă pe str. București 62?

EXCLUSIV. Lucruri, cel puțin stranii, se întâmplă cu clădirea aflată pe str. București 62 din Capitală. Monument de arhitectură de însemnătate naţională, clădirea se află în paragină, dar a fost și subiect de dispută între Ministerul Culturii și un SRL.

Solicitat de UNIMEDIA, vicepremarul Chișinăului Nistor Grozavu a declarat că terenul și monumentul de arhitectură de pe str. București a fost subiectul mai multor tranzacții în ultimii ani. "Pe acest teren, din câte știu eu, urmează să fie construită o clădire modernă, dar conform contractului, monumentul trebuie păstrat și renovat", a declarat acesta pentru UNIMEDIA.


Portalul nostru de știri a intrat în posesia mai multor documente, care confirmă zeci de tranzacții cu acest teren în ultimii 2 ani. În trecut acest teren aparținea Statului R. Moldova. De câțiva ani, acesta a ajuns în proprietatea firmei Maxelegant SRL. În luna octombrie a aceluiași an, terenul a ajuns deja în proprietatea altei firme - Universal Proiect SRL.

 
 
 
 
 
 
  În luna noiembrie a anului 2009, monumentul de arhitectură a ajuns parte a unui credit de ipotecă la VictoriaBank. Suma solicitată de firma proprietar a fost de 320 mii de euro.
 

 
 
 
 
 
 
 
Potrivit documentelor de la Cadastru, peste 1 an, în septembrie 2010, București 62 a ajuns subiectul unui contract de superficie (proprietar de imobil, însă nu și de teren). Durata încheierii contractului constituie 99 de ani.

 
 
 
 
 
 
 
Solicitat de UNIMEDIA să ofere mai multe detalii, Ministrul Culturii, Boris Focșa, a declarat că întreprinderea Universal Proiect SRL a câștigat procesul cu Ministerul Culturii cu privire la dreptul de proprietate asupra monumentului de arhitectură. "Habar nu am cine sunt. Ne-am judecat cu ei, însă Curtea Supremă de Justiție le-a dat câștig de cauză. Oricum, ei nu pot face nimic acolo fără autorizație de la Ministerul Culturii. Ei nu au dreptul să demoleze clădirea, trebuie să o renoveze. În același timp, firma proprietar are nevoie de autorizație de construcție de la Primăria Chișinău", a mai declarat Focșa pentru UNIMEDIA.

Ministrul Culturii declară că până în acest moment nu a primit nicio solicitare de la noul proprietar al monumentului de arhitectură. Reprezentanți ai firmei Universal Proiect SRL nu au fost de găsit pentru a ne spune mai multe detalii despre ce urmează să construiască pe str. București 62 și care este situația la moment.

Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe. Casă cu două etaje, cu subsol, a fost construită în anii 70 ai secolului al XIX-lea., după proiectul lui A.I. Bernardazzi. A aparţinut nobilei Ecaterina Alexandrovna Râşcanu-Derojinsky.
   UNIMEDIA  
0