929

La 25 de ani de la Cernobîl, suntem din nou aproape de dezastru


 Temeri privind o posibilă prăbuşire a reactorului nuclear de la Cernobîl şi privind scurgerea de radiaţii a determinat agenţiile europene să caute sute de milioane de euro pentru construcţia unei uriaşe clădiri din oţel care să învelească fostul reactor.

În apropierea celei de-a 25-a comemorări a celui mai grav accident nuclear din istorie, proiectul care presupune construcţia unui înveliş de oţel peste reactor are un deficit de finanţare de circa 740 milioane de euro, scrie The Independent.

Proiectul este realizat de Uniunea Europeană, de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în colaborare cu statul ucrainian. Oficialii europeni spun, însă, că au nevoie de implicarea ţărilor europene, întrucat proiectul este subfinanţat. Uniunea Europeană a investit circa jumătate de miliard de euro în diverse proiecte la Cernobîl şi a asigurat mai bine de jumătate din banii mecesari construcţiei înveliştului pentru reactor, potrivit lui Jean-Paul Joulia, şeful departamentului de securitate nucleară din cadrul UE.

Explozia reactorului patru de la Cernobil a avut loc pe 26 aprilie 1986. Circa 30 de persoane au murit pe loc, şi alte patru mii şi-au pierdut viaţa ulterior. Câteva mii de persoane se consnfruntă şi acum cu efectele radiaţiilor.

În lunile care au urmat accidentului nuclear, în jurul reactorului patru a fost ridicat în grabă un "sarcofag" de ciment.

În ultimii ani această construcţie a devenit din ce în ce mai nesigură. Experţii avertizează că dacă se va prăbuşi, în atmosferă va ajunge o contitate imensă de radiaţii. Lucrările de consolidare au extins durata de viaţă a acestei construcţii de beton cu încă 15 ani, însă un posibil dezastru nu este exclus.

Noul "sarcofag" va fi una dintre cele mai mari structuri construite vreodată. Are 108 metri înălţime, o lungime de 257 de metri şi un diametru de 164 metri şi este proiectat să reziste 100 de ani. 
 
unimedia

0