725

Businessul moldovenesc – prizonierul corupției și al băncilor

 
Guvernările se perindă în Republica Moldova, dar probleme oamenilor de afaceri rămân aceleași. Businessul moldovenesc rămâne în continuare prizonierul corupției și al băncilor. Singura cale pentru a rezolva o problemele este mita, iar instabilitatea politică crează agenților economici incertitudine și incomoditate în gestionarea afacerilor.

Cel puțin așa arată rezultatele unui sondaj realizat de Asociaţia Întreprinzătorilor şi Patronilor din Moldova. Aproape toți antreprenorii (98 la sută) care au participat la sondaj sunt îngrijorați de greutățile pe care le întâmpină în gestionarea afacerii.

Totodată, 97 la sută dintre agenții economici spun că s-au confruntat cu fenomenul corupției. „Mita rămâne unica soluție pentru rezolvarea problemelor”, spun antreprenorii, cerând statului acțiuni mai ferme pentru combaterea acestui fenomen. „Să deschizi o afacere în R. Moldova este ușor, dar avem nevoie și de condiții normale pentru activitate”, atenționează aceștia.

Dintre participanții la sondaj, 95 la sută afirmă că legislația este imperfectă, iar peste 80 la sută se plâng de situația politică din țară. Alte probleme identificate sunt povara fiscală şi accesul limitat la credite. „Business-ul rămâne în continuare un prizonier al băncilor”, susțin reprezentanții Asociaţiei Întreprinzătorilor şi Patronilor din Moldova.

Antreprenorii spun că se confruntă și cu un deficit de forță de muncă specializată. La rândul lor, experții econimici cred că aici este și vina agenților economici care nu vor sa investească in calificarea angajaților. Și nivelul de pregătire al oamenilor de business lasă de dorit. „Aceștia se informează mai mult de la rude și prieteni și foarte puțini se adresează la instituții specializate când au probleme mai dificile”, spun autorii sondajului.

La sondaj au participat aproape 600 de antreprenori din întreaga țară.
 
jurnal
0