809

CARTEL administrativ pe piata petroliera

 
Este concluzia Agentiei Nationale pentru Protectia Concurentei, care a verificat cat de justificate au fost scumpirile carburantilor, dupa ce statiile PECO au afisat aceleasi preturi, avand insa cheltuieli diferite.
 
Institutia de control a constatat ca problema nu este in operatori, ci in lacunele din legislatie. Cu alte cuvinte, insusi regulamentul, care prevede ca petrolistii trebuie sa anunte Agentia Nationala pentru Reglementari in Energetica despre eventualele scumpiri cu 3 zile inainte, reprezinta un cartel administrativ.
 
“Totusi, concurenta pe piata petroliera de la noi exista. Aceasta se manifesta prin aplicarea unor preturi diferite decat cele afisate la panou prin rabaturi, discount-uri sau tichete. Adica, la panou avem un pret, dar in spatele acestuia - altul, mai ales atunci cand se vand volume mari”, a explicat directorul ANPC, Viorica Carare.
 
Majoritatea soferilor nu stiu insa despre aceste reduceri. Agentia antimonopol propune ca ele sa fie reflectate, la fel, pe panouri, iar petrolistii sa opereze cu un singur pret.
 
In plus, ANPC sustine ca exista niste bariere la importul de carburanti de care pot trece, in realitate, doar cativa petrolisti mari de la noi. Este vorba de capitalul statutar de 750 de mii de dolari si depozitul de 5 mii de metri cubi, care limiteaza importul de carburanti si petrolistilor mai mici.
 
Daca aceste bariere ar fi eliminate, piata petroliera ar deveni mai libera, iar preturile carburantilor ar fluctua in functie de cotatiile internationale, cred specialistii.
 
Anterior, si premierul Vlad Filat a vorbit despre o posibila intelegere de cartel intre petrolisti.
“Daca n-ar fi intelegere, si situatia de pe piata ar fi alta. Furnizorii sunt diferiti, cheltuielile diferite, iar preturile sunt, practic, identice”, a declarat Filat.
 
stirea zilei
0