Avantajele fiscale oferite de Republica Moldova, atrag tot mai multe companii româneşti
Ropharma se extinde în Republica Moldova
Un pericol pentru economia României, neluat în seamă, este relocarea companiilor în statele vecine, precum Bulgaria şi Republica Moldova, unde găsesc legi fiscale mult mai prietenoase, anunţă publicaţia Capital.ro
Potrivit unei analize, afaceriştii români se uită, de ceva vreme, prin vecini, ca să vadă oportunităţile disponibile. Iar primele locuri descoperite sunt Bulgaria şi Republica Moldova. Situaţiile din cele două ţări sunt foarte diferite, însă avantajele oferite le fac pe amândouă atractive.
În timp ce Bulgaria este o ţară membră UE, de unde producţia poate pleca fără taxe vamale către România sau alte state membre, Republica Moldova este o copie a României de acum 15-20 de ani, cu o economie la început de dezvoltare, adică un moment foarte bun de a începe o investiţie. „Pentru noi, Cortina de fier a căzut abia acum, după 20 de ani de la schimbările din ţările vecine", spune Janeta Hanganu, partener al casei de avocatură Hanganu, Tănase şi Asociaţii.
Regim fiscal atractiv în Republica Moldova
Republica Moldova, pe de altă parte, oferă stabilitatea printr-o lege care face ca o reglementare adoptată la un moment dat să fie valabilă timp de zece ani, indiferent dacă pe parcurs va suferi modificări. „Pe lângă garanţia de stabilitate de zece ani, Moldova oferă şi avantajele fiscale specifice economiilor în dezvoltare, cum sunt zonele libere de comerţ", spune Janeta Hanganu, citată de Capital.
Regimul fiscal din Republica Moldova include în prezent o cotă zero la impozitul pe venit, însă se va reveni la 10%-12% de anul viitor, iar impozitul pe profit este de 15%. Garanţia de stabilitate înseamnă însă că această cotă zero de la impozitul pe venit va rămâne valabilă, timp de zece ani, pentru companiile care o utilizează în prezent.
Interesul companiilor româneşti este demonstrat şi de parteneriatele încheiate de două case de avocatură din România cu două case de avocatură din Republica Moldova, iar una şi-a deschis birou propriu la Chişinău.
Un avantaj semnificativ al Moldovei este limba, în timp ce în Bulgaria reprezintă un impediment major (toate actele trebuie traduse, inclusiv alfabetul folosit este diferit). Un lucru este însă clar: tot mai multe companii româneşti caută zone mai prietenoase fiscal, ceea ce nu este deloc bine pentru economia noastră, constată Capital.
adevarul