967

La grau - DA, la porumb — BA

 
Autoritatile au decis sa amane blocarea exportului de cereale, pana cand vor fi analizate toate aspectele de pe aceasta piata.
 
Autoritatile moldovene intentioneaza sa impuna restrictii la exportul de grau, nu insa si la cel de porumb. Anuntul a fost facut, astazi, de ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, care a declarat ca cifrele in ceea ce priveste exportul de grau nu sunt deloc “incurajatoare”.
 
Masura vine dupa ce, anul trecut, exportul de cereale s-au triplat. Autoritatile spun ca blocajul ar putea preveni o eventuala criza a painii.
 
“Nu da Doamne, sa se intample ceea de ce ne temem astazi, adica un deficit de paine. Nimeni nu este responsabil de securitatea alimentara a tarii noastre, de aceea noi trebuie sa luam o decizie in acest sens. Din ceea ce avem astazi, poate la porumb nu se merita de impus restrictii, insa la grau eu nu vad cifre care ne-ar incuraja”, a declarat Vasile Bumacov.
 
Vestea a venit ca un trasnet pentru producatorii si exportatorii de cereale, care au fost convocati, astazi, intr-o sedinta la Ministerul Agriculturii.
 
Agentii economici nu accepta blocajul si sustin ca statul ar trebui sa respecte principiile economiei de piata, dar nu sa-i ingroape si mai mult.
 
“Acest blocaj va duce la cresterea preturilor la cereale. Noi nu avem nevoie de grau, ci de faina, pentru ca grau avem suficient. De ce nu scoateti TVA la import ca sa putem sa aducem faina din Ucraina? De pilda, daca din 1 februarie si pana pe 1 iulie, cand se cultiva primul grau, noi am importa faina din statul vecin fara TVA, atunci automat preturile la cereale vor scade. Republica Moldova n-o sa moara de foame. Noi vom asigura tara 100% cu faina si grau”, asigura un exportator de cereale din Causeni.
 
Nici presedintele Uniunii producatorilor agricoli UniAgroProtect, Alexandru Slusari, nu este de acord cu aceste restrictii, care, dupa parerea lui, sunt nejustificate.
 
Slusari considera ca tara noastra are nevoie de un mecanism de eleborare a preturilor la cereale. “Daca o sa fie impus acest blocaj cine o sa mai produca carne sau cereale la noi?”, a intrebat, indignat, seful de la UniAgroProtect.
 
La moment, pretul graului pe piata interna este de 2,9 lei pentru un kilogram. La export, acesta este vandut cu 3,1 lei kilogramul. In 2010, productia de grau alimentar a fost de peste 770 de mii de tone, in timp ce necesitatile interne sunt de 375 de mii de tone.
 
Ultima data, Executivul a interzis exportul de cereale in 2004, pe timpul guvernarii comuniste.
 
STIREA ZILEI
0