2211

Când omul sculptează natura

Foto: wikipedia.com
  Natura este uneori şocantă. Mai şocant este cand omul sculpteaza natura.

1. Bingham Canyon
 
Bingham Canyon este situat în statul Utah, SUA şi este cel mai mare şantier minier în aer liber din lume. Are o adâncime de 1,2 km şi un diametru de 4, 4 km. De aici se extrag anual 23 de milioane de tone de aur şi 190 de milioane de tone de argint.


2. Mirny Diamond Mine
 
Mirny Diamond Mine reprezintă locul unde ruşii vor să concureze cu americanii. La fel ca fraţii lor de peste ocean, ruşii au săpat după diamante şi le-au şi găsit. Ce a rămas după ce în 2001 au închis şantierul? Vezi în continuare…


 3. Mina de diamante Udachnaya
Tot în Rusia este şi mina de diamante Udachnaya. Diamantele aici au fost descoperite în 1955. De atunci mina a coborat cu 600 de metri mai jos în pământul înghetat al Siberiei.

 
4. “Rosia Montana din Indonezia “
Mina Grasberg este un subiect controversat în Indonezia. La fel ca şi la Rosia Montana, investitorul local a folosit substanţe dubioase pentru a extrage aurul din munte. Din 2006 până acum au fost extrase 200,000 de tone de cupru.

 
5. Canadienii au sculptat şi ei peisajul în căutarea diamantelor. Mina Ekati Diamond a fost deschisă în 1998 lângă Lac de Gras, la numai 200 de km de cercul polar. Avioanele care trec prin zona nu au voie să survoleze peste mina din cauza curenţilor de aer foarte puternici. În 1999 a fost înregistrat un caz în care un elicopter a fost “aspirat” de mina de diamante.

 
6. Tot în Canada putem admira şi mina de diamante Diavik, localizată la doar 20 de km de mina Ekati. De aici se extrag aproximativ 1600 de kg de diamante în fiecare an, iar în timpul iernii lacul din împrejurimi îngheaţă.


7. “Marea Gaura “ – The Big Hole este cea mai mare mină de diamante din Africa de Sud, şi ce este cel mai interesant în cazul ei este că a fost săpată în întregime cu târnăcopul şi lopata. Din 1914 aici au lucrat mai bine de 50, 000 de oameni.
Sursa: yuppy.ro
0