2054

Diferenţele de preţ între România, Republica Moldova şi Ucraina

 
Distanţa dintre Galaţi şi Republica Moldova este de numai opt kilometri pe şosea, însă, dacă ar fi să calculăm strict din punct de vedere financiar distanţa se poate măsura în economii de mii de euro annual pentru cetţenii români.
Imediat după intrarea României în Uniunea Europeană, gălăţenii au simţit din plin, mai ales în buzunare, scumpirile pe care le implică statutul de european.

Aşa că, în cel mai pur stil românesc, noii europeni au luat calea fostelor republici sovietice pentru a-şi face plinul la maşină, pentru a cumpăra dulciuri pentru copii sau pentru a-şi umple frigiderele. Pentru a da numai un singur exemplu- în România litrul de benzină costă 5.08 lei, la opt kilometri, în Republica Moldova, aceeaşi cantitate se vinde cu 3.1 lei, în timp ce la 13 kilometri de Galaţi, în oraşul ucrainean Reni, litrul de benzină ajunge la 2.5 lei.

"Sunt zeci de oameni care fac aşa. Diferenţele de preţ la alimente, dulciuri, ţigări şi băuturi alcoolice sunt foarte mari. În Ucraina şi Moldova preţurile sunt cu cel puţin 50% mai mici decât la noi", explică un gălăţean care ia drumul Ucrainei şi R.Moldova cam o dată la două săptămâni.

În supermarketurile din R.Moldova, orezul, făina, sucurile naturale şi ouăle au diferenţe semnificative faţă de aceleaşi tipuri de magazine din România. Sucurile naturale costă de la 2,5 lei cutia de un litru şi până la maxim 3,5 lei cutia de un litru şi jumătate. Orezul costă în România aproximativ 5,5 lei, iar în R.Moldova este 3,8 lei. La făină există o diferenţă de 40 de bani la kilogram.

Apropierea de Republica Moldova le aduce gălăţenilor dornici de chilipiruri şi alte avantaje. Astfel, cei care nu pot ajunge peste Prut din diverse motive se pot duce oricând în aşa numită "Piaţă a Ruşilor", situată în cartierul gălăţean Micro 17, loc de unde se pot cumpăra tot felul de produse din Republica Moldova.
 
POLITIK

0