836

Vestea bună: Creşterea economică înregistrată în 2010 depăşeşte aşteptările FMI, BERD şi BNM. Vestea rea: Economia Mol

 
După recesiunea anuală de 6,5% din anul 2009, la începutul anului 2010 economia Moldovei deja revenise pe traiectoria pozitivă. Creşterea producţiei a plasat Moldova cu mult înaintea performanţelor atinse de statele CSI şi noile state membre ale UE. Expert-Grup estimează că pentru tot anul 2010 creşterea economică a constituit 7%, ceea ce este mult peste aşteptările FMI (3,2%), BERD (4,5%) şi BNM (5%). Totuşi, evoluţia PIB pe elementele de cheltuieli indică o reîntoarcere a economiei la modelul de creştere bazat pe consum, model care a existat în perioada de până la criză, susţin experţii.  

Veniturile disponibile mai mari ale gospodăriilor casnice, în principal datorate stabilizării remitenţelor, s-au reflectat aproape imediat în consumul acestora, care a crescut cu 5% în prima jumătate a anului 2010 şi cu 9,4% în trimestrul III, constituind 95% din PIB. Ca şi înaintea crizei economice globale, producătorii locali nu pot satisface cererea internă tot mai mare, în consecinţă, importurile au crescut într-un ritm de 12,2%, aproape cu jumătate  mai mult decât creşterea exporturilor (7,9%), se arată în capitolul "Produsul Intern Brut" din noul număr al publicaţiei "Analiza Creşterii Economice din Moldova - MEGA", realizată de Expert-Grup.

Printre evoluţiile economice pozitive ale anului 2010, experţii menţionează stoparea procesului de reducere a stocurilor, proces care începuse la sfârşitul anului 2008. Schimbarea pozitivă în cererea agregată şi aşteptările mai optimiste ale companiilor au determinat creşterea stocurilor deja în al treilea trimestru al anului 2009, însă doar recent creşterea dată s-a stabilizat, susţin experţii.

O altă evoluţie importantă în trimestrul III al anului 2010 o reprezintă creşterea formării brute de capital fix, în principal datorită lucrărilor de întreţinere şi reparaţie (+37% în perioada ianuarie-septembrie 2010, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent). Totuși, este prematur să ne bucurăm de aceste schimbări, deoarece acestea au fost parţial cauzate și de construirea caselor noi pentru persoanele afectate de inundaţiile din raionul Hânceşti, explică analiştii Expert-Grup.

În pofida creşterii economice neaşteptat de mari în anul 2010, aceasta nu este suficientă pentru recuperarea volumului de producţie de până la criză. Restabilirea completă va fi posibilă în 2011, sunt de părere analiştii. Conform pronosticului Expert-Grup, în anul curent PIB-ul va creşte cu aproximativ 4-5%.

Premisele necesare pentru constituirea unui model de creştere economică pe termen lung implică atribuirea de către Guvern a unei priorităţi absolute investiţiilor în infrastructură pentru anii următori, spun experţii. Pe lângă investiţiile publice, Guvernul ar trebui să încurajeze și investiţiile private printr-un mediu de afaceri mult mai favorabil. Pentru a consolida componenta inovaţională a creşterii economice, Guvernul trebuie să-şi revizuiască politica actuală de cercetare şi dezvoltare tehnologică. Pentru a spori potenţialul de export este necesară simplificarea în continuare a procedurilor administrative interne și vamale, precum şi sporirea/asigurarea accesului pe pieţe, recomandă Expert-Grup.

Sursa: UNIMEDIA

0