1594

Bucurestiul prin aparatul foto al unui american in 1964

Inainte de a va lasa sa savurati in voie randurile urmatoare, trebuie neaparat sa-i multumesc prietenei mele Kirakiralina pentru un mail incantator: Bucurestiul vazut prin lentila aparatului foto de un american in anul 1964.
 
“Am descoperit ceea ce pot numi o micuta comoara, adica am gasit cateva fotografii facute de un cetatean american in Bucurestiul anului 1964. Fotografiile se prezinta sub forma unor diapozitive stereografice, lucru cu atat mai interesant. Nu par facute de un profesionist dar puse cap la cap imaginile se transforma intr-un reportaj de calitate. Slide-urile vin cu insemnarile personale ale autorului. Sunt scurte si la obiect si compun foarte bine atmosfera generala. N-am reusit sa identific scopul vizitei in Romania, numele sau ocupatia “fotografului”, dar americani in Bucuresti in anul 1964 nu cred ca se gaseau pe toate drumurile. Cert este ca omul nostru s-a plimbat prin centru cu o camera stereografica si a fotografiat diverse scene, pastrand o obiectivitate interesanta. In total sunt 28 de imagini dar le-am selectat doar pe cele mai interesante. Pentru ca sunt stereo, imaginile pot fi vizualizate tridimensional cu ajutorul unor aparate speciale. Nu este cazul nostru, pe internet trebuie sa ne limitam la 2D”.

“Cele 28 de slide-uri stereografice contin insemnarile autorului. Vizualizate cu dispozitive speciale, fotografiile devin tridimensionale”.

Dupa cum si scrie pe una din fotografii, acestea au fost facute in septembrie. Orasul era oarecum ornat de sarbatoare. Fiind vorba de drapelul national, nu poate fi vorba decat de o vizita oficiala. Uitandu-ma la toate aceste fotografii imi dau seama ca nu degeaba iubesc Bucurestiul. Chiar arata interesant, fara cabluri, trafic sau reclame. Era foarte frumos orasul pana sa-l napadeasca industria de consum si sa-l culce la pamant Ceausescu. Iar oamenii, este atat de incredibil ca sunt imbracati elegant (considerand criterile actuale) si chiar optimisti. Imaginea de mai sus este Piata Universitatii, in statia de autobuz din zona statuilor, sau “La coada lui Mihai”. Fotograful nostru de ocazie scrie: “Buses are a popular form of transportation”. Dupa toate criteriile de styling, femeia este atent imbracata.

Mai departe, Piata Universitatii dintr-un unghi opus. Autorul spune: “University Bucharest – 43 faculties and higher institutes – 250 elementary & secundary schools”.

Nu stiu unde as putea verifica daca cifrele erau reale la acea vreme, insa e remarcabil interesul pentru acest gen de informatii, si veti vedea ca se mai repeta prin unele locuri. Mai priviti inca o data, daca mai e nevoie sa va spun eu asta, ca nu exista trafic rutier, nu sunt cabluri, nu sunt reclame si nici indicatoare rutiere. Parca si iarba e mai verde.
Suntem tot in zona dar ne-am intoars putin spre dreapta catre Biserica Rusa. Cum vi se pare parcarea, asa-i ca parca e prea goala, dar orasul este aerisit si luminos.

Din Piata Universitatii ne indreptam spre Sala Dalles. Fotografia este deosebit de interesanta, bucurestenii sunt eleganti ca in zi de sarbatoare. Iata nota americanului: ” Streets crouded night & day – people strolling”

Inca doi pasi mai sus, spre Piata Romana: “Population of Bucharest 1.300.000 – economic art & cultural centre”. Iar astazi sunt cu 3.000.000 in plus! Cum sa nu fie aglomerat, murdar si sufocat?

Se intorce spre dreapta si descopera: “There is a sustained effort by citizens to develop city and increase public confort”. Poate ca personajul cu matura nu este un angajat al salubritatii ci un simplu cetatean ce curata strada. Ma indoiesc, cred ca este o situatie scoasa din context, imi este greu sa cred ca bucurestenii matura asa, din proprie initiativa. Fotografia are chiar valente artistice si cred ca poate fi oricand o buna coperta, iar detaliile sunt interesante.

Tiganii nu s-au schimbat de atunci, dar nici reactia noastra fata de ei.

Traversem si ne aruncam privirea spre hotelul unde a fost cazat. Pe diapozitiv scrie: “Ambasador Hotel Bucharest – Arrived 3 PM sept. 25 from Warsaw via Budapest “. Frumoase masinile parcate in fata hotelului. Or mai exista prin vreun garaj sau sunt toate la fiare vechi?

De la una din ferestrele hotelului Ambasador, din camera unde este cazat: “View from 11th floor. Ambassador Hotel – Bucharest “.

“Lunch on terrace of Lido Hotel – Tuesday Sept 29/64

Peste drum de Lido, un chiosc de ziare: “Magazine store – Bucharest”. Printre titluri: revista Flacara dar si un manual de Evidenta Contabila.

In parcarea din fata sediului Oficiului National de Turism este parcat un Jaguar ce nu ii lasa indiferenti pe barbatii din zona. Noteaza pe slide: “Curious Romanians examing Jaguar from N.Y. State “. Sunt nu mai putin de 16 oameni in jurul automobilului, asta da curiozitate.

Ultima imagine in centrul orasului in zona cinematografului Patria. Pe fundal se vede casa ce avea sa devina libraria Carturesti. “Borcanul” politistului este delicios. Cum sa ai autoritate stand intr-o astfel de … chestie? Diapozitivul este notat: “Policeman’s depot. – Bucharest “

Iata ca nu toti bucurestenii erau dovada bunului gust. Personajul din imagine poarta costumul, ce parca pare o uniforma pentru bucurestenii acelor zile, cu umbrela dar fara ciorapi.

Parasim centrul impreuna cu prietenul nostru american si ne indreptam spre Arcul de Triumf, cu punct de statie aproape de Piata Scanteii. Comentariile despre trafic sunt de prisos.

 

Aeroportul Baneasa, iar la scara avionului, evrei ce parasesc Romania spre Israel. Explicatia ce insoteste imaginea: “Rumanian Jews leave Bucharest for Israel”. Grupul pare unul restrans dar acopera toate categoriile de varsta.

“Relatives of jews leaving for Israel “. Pe cladire in fundal sunt arborate steagurile Romaniei si Etiopiei alaturi de o inscriptie alb pe albastru “Traiasca prietenia dintre poporul roman si poporul etiopian!”. Nici o legatura intre oficialitatile etiopiene in vizita in oras si evreii ce pleaca. De remarcat tristetea rudelor lasate in urma.
Ultima fotografie este notata sec: “Guide – Rumania”.

 
Sursa: INFORMAL
0