801

Datoria Transnistriei pentru gazul rusesc a crescut cu 236,2 milioane de dolari

 

 
Datoria Transnistriei pentru gazul rusesc în primul semestru al anului curent a crescut cu 236,2 milioane de dolari, potrivit datelor publicate de banca regională a Transnistriei, informează ARENA. În consecinţă datoria totală a regiunii separatiste a ajuns la circa 2,5 mld USD, inclusiv penalităţile.

Potrivit datelor băncii faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, datoria a crescut într-un ritm mai lent cu circa 10 la sută. Acest lucru se datorează însă preţului mai mic al gazelor importate în această perioadă şi nicidecum creşterii plăţilor pentru gaze.
 
Astfel dacă în primul semestru al 2009, preţul mediu de import al gazelor în Moldova a fost de circa 300 USD per mia de metri cubi, apoi în aceeaşi perioadă a anului curent – 240 USD, adică cu 60 USD per mia de metri cubi mai puţin.
 
Ţinând cont că pentru primul semestru 2010, banca anunţă venituri de 10,1 mil. USD de la prestarea serviciilor de tranzit a gazelor ruseşti în statele din Balcani, valoarea totală a gazelor importate de regiunea transnistreană în această perioadă a fost de 246,3 mil. USD, iar volumul de gaze livrate în regiune a fost de aproximativ un miliard metri cubi. Calculele se bazează pe faptul că deja de doi ani regiunea nu achită consumul de gaze livrate de Gazprom, iar banii acumulaţi de la consumatorii din regiune – circa 170 mil. USD în 2009 (conform datelor Moldovagaz) au fost utilizaţi de autorităţile de la Tiraspol pentru acoperirea găurilor din buget, dar şi pentru coruperea unor funcţionari de la Moscova sau Kiev şi de ce nu de la Chişinău.
 
Pentru comparaţie în primul trimestru al anului 2010 volumul importului de gaze naturale în Republica Moldova (fără regiunea transnistreană) a crescut, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 9,2% şi a constituit 670,5 mil. metri cubi.
 
La începutul lunii februarie, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al „Gazprom” Valeri Golubev, în cadrul întâlnirii de la Chişinău cu premierul Vlad Filat, a declarat că Moscova şi Chişinăul trebuie să găsească o soluţie de ordin juridic şi economic pentru această problemă. Datoria Transnistriei creşte, deoarece în regiune tariful la gaz este mai mic decât preţul de achiziţie, iar administraţia de la Tiraspol cheltuie în alte scopuri banii încasaţi de la populaţie.
 
Ulterior, la începutul lunii mai 2010, premierul Vlad Filat a promis că în două-trei luni, va fi identificată o soluţie în cazul datoriei Transnistriei pentru gazul rusesc. Deşi au fost creat un grup de lucru cu experţi din ambele părţi, o soluţie a acestei probleme încă nu a fost identificată.
 
Sursa: ECONOMIST

0