765

Preţul unui kilogram de grâu ar putea depăşi trei lei

 Pe fundalul majorării preţurilor la grâu pe pieţele internaţionale, preţul grâului pe piaţa internă ar putea depăşi valoarea de trei lei pentru un kilogram spre sfârşitul anului. De aceea companiile de panificaţie şi morărit ar trebui să se grăbească să-şi completeze stocurile cât mai repede, recomandă experţii.

Preţurile internaţionale la grâu au crescut din nou săptămâna trecută în urma declaraţiilor premierului rus Vladimir Putin privind prelungirea interdicţiei exportului de grâu rusesc, dar şi în urma anunţului făcut de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (Food and Agriculture Organization, FAO) privind convocarea la data de 24 septembrie a unei sesiuni extraordinare pentru examinarea situaţiei de pe piaţa mondială a grâului.   Potrivit agenţiei Bloomberg, preţul grâului cu livrare în decembrie la bursa din Chicago a crescut vineri până la  263,5 tona, pe parcursul zilei de joi fiind înregistrate creşteri de doi la sută.
Experţii FAO prognozează pentru acest an o reducere cu 5% a recoltei mondiale de cereale. De asemenea, organizaţia este îngrijorată de interdicţiile impuse de guvernul rus.
„Pentru a evita o stare de nervozitate şi a asigura stabilitatea şi previzibilitatea condiţiilor activităţii economice pentru toţi participanţii pieţei, consider necesar de menţionat, că vom putea examina posibilitatea anulării interdicţiei doar după ce va fi finalizată recoltarea de anul viitor”, a specificat el.
În afară de Rusia, şi în Kazahstan clima secetoasă din această vară  a condus la scăderea recoltei, fapt ce a împins autorităţile acestei ţări să interzică exporturile de grâne. Vecina imediată a Moldovei Ucraina, deşi nu intenţionează să aplice interdicţii similare, după toate posibilităţile va reduce substanţial cotele pentru export.
În această situaţie e firesc să ne întrebăm ce se aşteaptă pe piaţa moldovenească de cereale. 
Potrivit unor informaţii preţul grâului alimentar vândut acum pe piaţa internă variază între 2,5-2,8 lei kilogramul, în funcţie de distanţa până la terminalele de stocare şi de portul Giurgiuleşti. La nord este de 2,5 lei, la sud – de 2,8 lei. Grâul este cumpărat acum atât de către traderi, cât şi de unele companii de panificaţie şi de morărit.
Statisticile arată că în acest an agricultorii moldoveni au recoltat circa 800 mii tone grâu din care circa 300 mii tone de grâu alimentar.
Alexandru Sliusari, preşedinte al Federaţiei Naţionale a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară, susţine că nu există deocamdată temeiuri de îngrijorare în ceea ce priveşte asigurarea ţării noastre cu grâu alimentar. Cantitatea de grâu recoltată în acest an plus rezervele pot să însumeze circa 400 mii tone, grâu suficient pentru consumul intern. Totodată el admite că pe la finele anului ar putea apărea probleme ce ţin de asigurarea cu grâu alimentar. „Dacă companiile de panificaţie şi cele de morărit nu vor cumpăra cantităţile suficiente de grâu pe piaţa internă,  este posibil ca spre finele anului, pe fundalul creşterii continue a preţului de export, să avem un oarecare deficit de grâu.”
Potrivit lui Sliusari, tendinţa de creştere a preţului grâului alimentar se va menţine cel mult până în decembrie,când ar putea să depăşească valoarea de trei lei. Însă în decembrie – ianuarie începe recoltarea grâului din emisfera sudică Brazilia, Argentina, Australia. Dacă acolo va fi o recoltă bună, atunci preţul pe piaţa mondială ar putea scade, ceia ce se va răsfrânge şi asupra preţului de pe piaţa internă. De aceea traderii, care acum fac achiziţii, probabil vor ţine grâul în stocuri până în octombrie-noiembrie, când va fi cel mai mare preţ, iar după asta îl vor vinde.
 
În linii generale, potrivit experţilor, este destul de dificil de exportat grâu alimentar din Republica Moldova, deoarece este complicat să aduni cantităţile solicitate (de la 35 mii tone în sus). Eventual, traderii moldoveni pot participa la completarea unor comenzi venite în regiunile învecinate din România sau Ucraina.
Pe de altă parte, ţara noastră are potenţial de exportare a grâului furajer. Potrivit ministrului agriculturii şi industriei alimentare Valeriu Cosarciuc, din cele 480 de mii de tone de grâu furajer recoltate în acest an, 340 de mii pot fi exportate.
De menţionat, că până la mijlocul lunii august a fost consemnată colectarea unei cantităţi mari de grâu care era transportat la portul Giurgiuleşti. Potrivit lui Alexandru Sliusari, este vorba de grâu furajer. „Traderii aveau, probabil unele contracte de vânzare a grâului furajer. Acum câteva săptămâni toate solicitările traderilor erau axate pe grâul furajer, preţul căruia ajungea până la 2,5 lei kilogramul. Recent  solicitările respective au scăzut şi imediat preţul grâului furajer a scăzut  până la 2,2 lei pentru un kilogram.”, a explicat el.
eco.md

0