2863

Delicatese mortale: 9 mancaruri criminale

 Exista o vorba veche ce spune ca “o bucatica/ imbucatura n-are cum sa-ti faca rau”. Ei bine, cand vine vorba de mancare, tare mi-e teama ca nu se aplica. Te poate chiar ucide. In mod surprinzator, chiar alimente ce le folositi zi de zi – precum umilul cartof – pot cauza moartea daca nu sunteti atenti. Daca de exemplu sunteti fan al exoticei bucatarii japoneze si va place pestele luna, cu mare priza la gurmanzii orientali, atunci mancatul devine un sport periculos, un soi de ruleta ruseasca. Iata cateva feluri de mancare pentru care ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a le comanda.  

Fugu (Puffer fish)

Fugu, sau pestele-luna este un aliment de lux, foarte apreciat in Japonia. Atractia pentru acest tip de peste vine probabil din toxicitatea lui. Ficatul si ovarele, dar chiar si pielea, contin o neurotoxina ce provoaca paralizia sistemelor respirator si nervos; anual cateva persoane mor daca pestele nu a fost preparat corect.

Pentru amatorii de senzatii tari, cu siguranta ca placerea consumarii acestui peste sta in riscul asumat. Prepararea fugu este o arta si necesita o formare profesionala riguroasa, validata inca din 1958 printr-o diploma eliberata doar de ministerul sanatatii. Testul final pe care-l dau bucatarii inainte de a fi licentiati, in paranteza fie spus, este sa manance o bucatica de Fugu pregatit de ei, test ce-i focuseaza la maxim. Cea mai mica imbucatura te poate paraliza si in final ucide pentru ca neurotoxina despre care vorbim este tetrodoxina, ce induce o moarte ingrozitoare: muschii paralizeaza in timp ce ramai perfect constient si sfarsestii prin a te sufoca, incapabil sa faci ceva sau sa fii ajutat in vreun fel. Nu exista antidot. Dar mai dureroasa decat moartea prin otravirea cu aceasta delicatesa este nota de plata in sine. Pofta buna!

Sannakji (pui de caracatita crud)

In bucataria coreeana, sannakji este un fel de mancare cruda facut din mici caracatite ce au fost taiate in bucatele si servite imediat, uneori usor asezonate cu susan sau ulei de susan. Bucatelele de tentacule inca se misca in farfurie in timp ce mancati. Din aceasta cauza pericolul este ca acesta parti inca active cand le bagati in gura sa se fixeze pe cerul gurii sau pe gat si sa va inecati. Unora le place sa simta cum li se misca singura mancarea in gura in timp ce inghit, dar pentru propria siguranta este indicat sa mestecati foarte bine inainte de a le lasa libere pe gat in jos.

Fructele de Ackee

 

Ackee este fructul national in Jamaica si este particular bucatariei jamaicane. Cand este cules inainte de a fi bine copt, contine o chimicala ce limiteaza abilitatea organismului de a elibera provizia de sprijin de glucoza ce este pastrata de ficat. Aceasta este esentiala pentru ca odata ce organismul foloseste zaharul disponibil in sange, eveniment ce in mod normal apare la cateva ore dupa ce am mancat, depinde de rezerva de glucoza sa pastreze nivelul zaharului in sange la cote normale pana la viitoarea masa. Fara ea, nivelul zaharului plonjeaza periculos. Destul de multe personae au murit din cauza consumului de ackee necoapte incat sa faca importul acestor fructe in Europa si SUA interzis pentru fructele proaspete (se permite doar accesul pe piata al fructelor conservate).

Migdalele

Contrar convingerii populare, migdalele sunt mai degraba seminte decat nuci. Au un gust unic si au fost unul din cele mai populare ingrediente in cofetarie/patisserie de secole. Problema este ca sunt pline de cianura, o otrava mortala. De fapt cianura este se spune adesea ca lasa in urma un miros de migdale. Incalzirea distruge otrava, dar netratate amarele migdale sunt foarte periculoase astfel incat sunt ilegale intr-o seama de tari. In USA, de exemplu, este permisa vanzarea migdalelor ce au fost procesate si tratate ca orice urma de otrava si bacterii sa fie inlaturata.

Ciresele

Ciresele sunt fructe populare si foarte iubite, consumate gatite ca si compoturi sau dulceturi sau in diferite prajituri, sub forma de lichior sau pur si simplu ca si fructe. Sunt din aceeasi familie cu prunele, caisele si piersicile si ca si toate aceste fructe contin o otrava in frunzele si samburii lor. Cand samburii de cirese sunt zdrobiti, mestecati sau chiar doar usor zgariati ei produc acid prusic (cianura de hidrogen). Decesele provocate de consumul de cirese sunt extrem de rare dar trebuie sa tineti minte sa nu sugeti sau mestecati samburii.

Broasca gigant namibiana

In unele parti ale Africii aceasta broasca gigant (bullfrog) este aparento delicatesa locala. Francezii, asa cum stim cu totii, iubesc picioarele de broasca, dar lasa cu intelepciune restul de amfibian de-o parte. Namibienii, pe de alta parte, mananca totul, si de aceea se afla in pericol. Secretiile otravitoare din piele ale broastelor gigant (bullfrong) pot provoca insuficienta renala si moarte. Aparent, captusind vasul de gatit cu lemn, absorbim otrava si deasemenea impiedicam lipirea brostelor de fundul vasului, un pont folositor daca hotaram sa ne incercam norocul.

Cartoful

In mod normal singurul risc ce ni-l asumam cand mancam cartofi este acela ca mancand prea multi vom lua si multe kilograme, dar pana si aceasta omniprezenta leguma are o parte intunecata. Cartofii (ca si rosiile) contin otrava in tulpina si frunze si chiar si el contine daca e lasat sa se transforme in verde. Transformarea in verde se datoreaza unei mari concentratii a unei toxine numita glicoalkaloida. Otravirea cu cartofi este rara, dar se intampla din cand in cand. Moartea survine de obicei dupa o perioada de slabiciune si confuzie, urmata de coma. Majoritatea cazurilor de decesdin cauza cartofilor in ultimii 50 de ani in USA de exemplu au rezultat in urma consumului de cartofi verzi sau a ceaiului din frunze de cartof.

Ciupercile

Ciupercutele … bune, ciupercile mari … rele, corect? Din nefericire nu e chiar asa de simplu. Nu sunt plante diferite si de fapt unele sunt comestibile iar altele pot fi mortale iar alegerea celor bune nu este o indeletnicire pentru amatori. Mare parte din otravirile cu ciuperci sunt rezultatul consumului de ciuperci salbatice ce au fost incorrect clasificate dreot sigure. Simptomele merg de la tulburari gastro-intestinale medii pana la moarte. Nu e vorba doar de faptul ca ati putea avea un stomac deranjjat ci e vorba de faptul ca unele din ele sunt halucinogene si pot cauza efecte mentale si fizice imprevizibile.

Fast Food

Mancarea tip fast food precum burgeri cu cartofi prajiti, consumata cu moderatie, nu va provoca prea mult rau, dar ca si societate parem a ne chinui cu acest concept al “moderatiei”. Rezultatul stilului de viata fast-food poate fi vazut in “epidemia” obezitatii din present si in cresterea numarului de afectiuni ale inimii si de morti premature. In ciuda progreselor stiintei medicale studiile spun ca generatia copiilor de astazi va fi prima in care acestia nu le vor supravietui parintilor lor si asta in primul rand din cauza dietei. Se poate sa vi se para ciudat sa includem in lista mancarurilor mortale hamburgerii si cartofii prajiti, dar in tremenii contributiei la imbolnavire si moarte, “dieta” fast-food depaseste toate celelalte alimente exotice periculoase despre care am scris astazi.

De acord sau nu, cel putin aceasta este “hrana spirituala”.

0