1833

Frumos articol pe http://chisinau.mae.ro/

Frumos articol pe http://chisinau.mae.ro/index.php?lang=ro&id=208De citit - sa-l citeasca toti; de facut concluzii - sa faca romanasii din Romania! Nume: Oleg 2007-01-10 01:06:07 Subiect: Programarea Ce sa Va zic - dupa 3 saptamani de incercari nocturne de a ma programa, in asta seara s-a repetat istoria - fix la miezul noptii accesul la pagina web s-a incetenit (cu toate ca inainte de aceasta refresh-ul se facea in secunde), dupa care pagina \\\'si-a revenit\\\' aproximativ la 12:01 cu acelas stupid mesaj precum ca nu sunt locuri disponibile. Ce minune informatica! Cred ca castiga acei ce au ADSL, viteze rapide de acces la internet si care au ani buni de antrenament la calculator. Si cum se fac doar 30 de programari zilnic cred ca e o competitie acerba intre cateva sute de moldoveni. Imi imaginez cum sta cineva in fiece dimineata la Amabasada Romaniei si se distreaza in fiecare dimineata printand lista \\\'castigatorilor in competitia de programare pentru data de 19 ianuarie\\\' fumandu-si tigara la o cafea.Acum, deoarece mi-am scapat ultimul termen la care mai puteam sa ma programez p-u viza (ca sa reusesc in Romania la programarea facuta la Ambasada Italiei pe 22 ian) voi incerca sa merg la Ambasada si sa stau si eu sa inghet in fata ei. Nu sunt student, nu merg la nici o inmormantarea si nu am nici un temei \\\'asa zis legal\\\' de a cere urgenta. Si cred ca sunt destule persoane in aceiasi sutuatie ca si mine care si-au ratat momente importante din viata lor din cauza ignorantei birocratice. Asa ca nu am mari sperante de a ajunge in Romania. Pana acum mergeam in fiece an in Romania de cel putin 4-5 ori. Vara mergeam la mare, iarna mergeam la munte. Mergeam aproximativ in fiece sezon. INSA BASTA!! Cheltuiam anual peste 1000 de euro doar pe cazare si mancare, nemaivorvind de drum, asigurarea masinii, benzina si desigur distractii. Voi incepe sa merg in Europa la odihna. In cel mai rau caz merg la fratii turci, caci pare-se chiar si aia au o atitudine mai omeneasca. Iti deschid viza la frontiera si in foarte rare cazuri te intreaba ce vrei sa faci. Stupiditatea situatiei este ca sotia mea este cetatean roman. Cu timpul ma gandeam sa ma stabilesc in Romania, insa dupa tot calvarul asta mi-a pierit orice pofta. Mai bine stau in Europa. Iar sa nimeresc in Europa cu masina o pot face si prin Ukraina - de acolo nimeresc direct in Ungaria. E un pic mai lung drumul, insa daca stau sa socot timpul pierdut cu Ambasada - atunci cred ca e mai rapid prin Ukraina decat cu viza la romani. Am acum o deplasare de servici la Madrid si m-am adresat prin e-mail la Ambasada Romaniei din Madrid cu rugamintea de a ma primi si a-mi elibera viza. Si stiti ce mi-au raspuns?NIMIC!!!Stau in rand de mai bine de patru ani pentru a-mi redobandi cetatenia romana - am depus actele la bucuresti in octombrie 2002. De atunci au fost acordata TOCMAI 3000 de cetatanii. Si pana la mine mai sunt 2000 de cereri!!Acum 2 zile am vorbit cu o veche cunostinta din Transnistria - un rus plecat in Rusia. Isi redobandeste cetatania ruseasca in total 3 luni!! Iata tara care are grija de proprii cetateni! Ei nu se tem sa spuna sus si tare ca sunt rusi. Iar daca trebuie, vor trimite si niste tancuri si trupe sa afirme asta celor ce-s grei de cap si nu inteleg de prima data. Cat nu i-am ura - trebuie sa recunoastem ca sunt o natiune puternica si mandra, spre deosebire de noi romanii. Iar la intrebarea stupida pusa pe forum de pretinsii \\\'romani adevarati\\\' de ce la ultimul recensamant doar 2% s-au numit romani, iar restul moldoveni am sa raspund simplu: Astea sunt acelea 2% care si-au redobandit cetatania si nationalitatea, restul, pana a-si ridica pasaportul romanesc raman a fi moldoveni. Atat legal, cat si sentimental. Daca ati fi citit mai atent, ati fi aflat ca o cifra considerabil mai mare a spus ca vorbeste romana si nu moldoveneasca (pot sa gresesc, dar imi pare ca aproximativ 25% din repondenti au spus romana). De ce nu o spun toti? e simplu - am fost tot timpul persecutati pentru aceasta, inclusiv si acum, iar cuvantul roman ajunsese sa fie o batjocura pronuntata de rusi la adresa moldovenilor. Cu toate acestea am mentinut limba (putin stalcita e drept), cultura si traditiile. Avem intelectuali, cantareti, businessmani care ajung in topurile romanesti. Moldovenii au pastrat o statalitate si au o verticalitate in ei. Acest lucru nu pot sa-l spun despre romani. Daca va ocupau rusii pe voi, acum toti vorbeati ruseste si spuneati ca geto-dacii sunt triburi slave, iar bulgarii sunt fratii vostri mai mici. daca tot am ajuns la cine sunt romanii sa va zic o stire citita chiar azi in internetul romanesc - Se estimeaza ca in romania traiesc aproximativ 2,5 mln rromi (asta din 21,5 mln populatie sau 12% populatie). Cum va place? Inca un raspuns unui mizerabil care zicea ca noi injuram prea mult:Va place caracterul romanesc de a se lingusi din fata si injura din spate? Moldovenii nu sunt asa - daca ceva nu le convine iti infla una-n bot. Noi nu injuram in romana din simplul motiv ca nu cunoastem injuraturile romanesti. Sunt prea sofisticate pentru urechea noastra de oameni ce nu cunoastem romana.In schimb ultimii doi-trei ani unul din cel mai iubiti cantareti basarabeni in Romania a ajuns sa fie Pavel Startan. In Moldova de el nici nu s-a auzit, insa in Romania el a devenit vedeta. Din cauza ca el a oferit romanilor ceia ce ei sunt: cantece cu injuraturi. Asta este cultura romaneasca. la stiri poti sa auzi cum se injura un politician pe altul, un businessman pe altul, iar toata Romania sta cu gura cascata sa mai auda o prostie..Mai erau oameni dornici de limba romana si de Romania. Cred ca intr-un timp scurt la toti li se va dezgusta.Cu Ambasadele Italiei, Spaniei si Portugaliei (sau a altor tari) cred ca se va rezolva simplu si civilizat - vor incepe sa deserveasca moldovenii de la Kiev. Comertul se va reduce treptat cu Romania (businessmanii se vor orienta la tari cu regim mai favorabil), vor pleca mai putini copii si studenti la invatatura (cu intrarea in UE costurile de intretinere a unui student se vor ridica la media europeana, asa ca cei capabili se vor avanta spre alte zari). In 10-15 ani multinationalele care vor exploata potentialul romanesc vor face urmatorul pas - Moldova, si daca nu noi atunci poate copii nostri vor ajunge sa devenit o tara europeana. Atunci insa se va intimpla la sigur fara Romania. Cel mai mult entuziasm pro-roman a fost in Moldova in Decembrie 1989. Pe masura ce treceau tot mai multi ani de \\\'independenta\\\' si pe masura ce moldovenii descopereau caracterul romanesc adevarat entuziasmul trecea.Si la urma: cu cat mai putin capital romanesc intra in Moldova, cu atit mai mult capital rusesc intra. Rusii cumpara tot businessul aici. Daca romanii introduc vize, pun bariere si te batjocoresc, iar rusii deschid companii si ofera noi locuri de munca, moldovenii nu pot merge in Romania la lucru, insa pot merge in Rusia + pleaca cu miile in Italia si Spania, cum credeti cine va birui la urmatoarele alegeri?
0