936

Care sunt cele mai reci orașe de pe planetă?

Este adevărat că în ultimele săptămâni vremea la noi în țara a fost mai rece decât ne-am dori, dar sunt așezări în lume unde temperaturile rămân geroase până în aprilie și mai, termometrul coboară până la minus 50 de grade Celsius.


Iată o listă cu cele mai reci locuri din lume conform meteo.com.ro

Yakutsk, Rusia 

Iarna în Siberia este întotdeauna răcoritoare, dar în Yakutsk este foarte frig. Cu temperaturile care scad adesea la minus 45 de grade, acest oraș rusesc este cea mai rece așezare mare din lume. Iarna în orașul de lângă râul Lena durează din octombrie până în mai, iar decembrie și ianuarie sunt deosebit de reci. Pe străzi, oamenii călătoresc cu sania, iar motoarele mașinilor îngheață și pot fi repornite doar când vine vara următoare. La exact două zile distanță de Yakutsk sunt cele mai reci două puncte de pe Pământ - Oymyakon și Verkhoyansk, unde temperaturile sub minus 60 de grade nu sunt neobișnuite. 

Minneapolis, SUA 

Acest oraș american este renumit pentru carnavalul său de iarnă, precum și pentru cel mai mare festival al berii din Vestul Mijlociu. Aceste evenimente în masă au loc în aer liber, dar nu sunt necesare frigidere, deoarece temperaturile sunt mult sub zero din noiembrie până în martie. 

Ulaanbaatar, Mongolia 

Capitala Mongoliei este atât de rece iarna încât temperatura medie anuală este de minus două grade Celsius - în ciuda faptului că vara termometrul crește la 30 de grade. Potrivit unor surse, este cea mai rece capitală din lume, iar conform altora, Ulaanbaatar contestă primul loc cu capitala kazahei Nur-Sultan (fostul Astana), unde s-a măsurat o temperatură de minus 52 de grade. Ulaanbaatar este cel mai aglomerat iarna, deoarece nomazii petrec cea mai rece perioadă a anului în orașul cu milioane de oameni, care este înconjurat de munți. 

CIteste si: Cele mai bune materiale si accesorii pentru ambalare! - vezi aici

Cea mai rece lună este ianuarie, iar cea mai scăzută temperatură măsurată în oraș este de minus 42 de grade. Pe lângă faptul că este unul dintre cele mai reci locuri de pe planetă, Ulaanbaatar deține un alt record trist: unul dintre orașele cu cel mai murdar aer din lume. Acest lucru se datorează faptului că locuitorii săi sunt încălziți masiv cu cărbune și lemn, motiv pentru care există adesea smog dens peste oraș. 

Winnipeg, Canada 

În capitala provinciei canadiane Manitoba în 5 luni pe an temperatura aerului rămâne sub zero. Totul îngheață, iar râurile, lacurile și parcurile devin tobogane de iarnă pentru sanie și patinaj. Cele mai reci luni sunt ianuarie și februarie, cu temperaturi cuprinse între minus 20 și minus 30 de grade Celsius. 

Nur Sultan, Kazahstan 

Iarna în Kazahstanul de Nord durează din noiembrie până în aprilie. Apoi râurile sunt complet înghețate, iar temperatura medie a aerului este de minus 15 grade Celsius. Cea mai scăzută temperatură măsurată în Nur Sultan a fost de minus 52 de grade. Deoarece este situat în zona climatică continentală, diferențele de temperatură în al doilea oraș ca mărime din Kazahstan sunt foarte mari. După iarna lungă și rece urmează o vară caldă și uscată.

2