884

Autoritățile vor selecta autorii pentru edificarea monumentelor

Guvernul a aprobat modificări în mai multe acte legislative în vigoare care se referă la monumentele de for public și operele comemorative de război, transmite IPN. 

Potrivit unei informații a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în ultimii ani au fost sprijinite un șir de inițiative ale autorităților centrale și locale de edificare a monumentelor de for public și operelor comemorative de război. Calitatea unor astfel de monumente, valoare lor artistică, lasă de dorit. Ele au fost executate uneori de persoane care nu au calificarea necesară. 

Modificările aprobate de Guvern vin să oblige autoritățile care lansează inițiative de edificare a monumentelor să selecteze autorul prin concurs, în baza regulamentului-cadru elaborat și aprobat de Guvern. 

Prin altă modificare a fost exclusă responsabilitatea Academiei de Științe a Moldovei de a autoriza proiectele monumentelor de for public și a operelor comemorative de război, avînd în vedere că această instituție, în conformitate cu reforma administrației centrale, se subordonează Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.  

0