814

Blocul unui spital reparat cu 80 de milioane de lei stă închis

Inaugurat cu mult fast acum cinci ani, blocul spitalului din Vorniceni pentru tratarea tuberculozei stă și acum cu lacăt la ușă. Chiar dacă interiorul pare să fie dotat cu toate cele necesare, Ministerul Sănătății afirmă cu sînt multe abateri, relatează TV8. 

Firma, responsabilă de renovarea blocului, nu a semnat actul de predare a lucrărilor, iar acum un an autoritățile au aflat că a intrat în faliment. Cazul a fost făcut public de ministra Sănătății. 

De cinci ani nu a mai intrat nimeni în blocul reparat. Asta, deși în 2014, ministrul Sănătății de atunci, Andrei Usatîi, a inaugurat cu mult fast blocul. Se întîmpla pe 26 noiembrie, cu doar patru zile înainte de alegerile parlamentare. Lucrările de reparații au costat statul circa 80 de milioane de lei.

 "La moment blocul este dotat cu mobilier, și pentru pacienți și pentru angajați, numai își așteaptă pacienții", a spus Ludmila Marandici, vicedirectoare a clinicinii Vorniceni.  

De ce blocul este închis de atunci, cei din Vorniceni nu sînt la curent, însă directoarea de la Institutul de Ftiziopneumologie de la Chișinău, din care face parte clinica, crede că de vină este compania de construcții care nu a finalizat lucrările. 

"În 2014 s-a anunțat public că s-au finalizat lucrările, dar de fapt, obiectul nu a fost dat în exploatare. Nu pot să vă dau detalii, dar lucrările nu sînt finalizate", a menționat Sofia Alexandru, directoarea Institutului de Ftiziopneumologie. 

Directoarea, de comun cu Ministerul Sănătății, a cerut de mai multe ori agentului economic să încheie lucrările ca să se poată folosi de blocul renovat. De curînd, a aflat că firma a falimentat.  

Fostul ministru al Sănătății nu a fost de găsit pentru comentarii. La fel, ca și reprezentanții companiei de construcții. 

Anul trecut, în Republica Moldova au fost înregistrate aproximativ 3 000 de cazuri de tuberculoză, numărul fiind în scădere cu 10 la sută, comparativ cu 2017.

tv8.md

0