737

Peste 10 mii de oameni suferă un accident vascular cerebral în Moldova

Hipertensiunea arterială, diabetulul zaharat, fumatul, stresul şi lipsa activităţii fizice, sînt principalii factori care pot duce la producerea unui accident vascular cerebral, spun medicii. 

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, anual în Moldova aproximativ 12 mii de oameni suferă un accident vascular cerebral. Jumătate dintre ei nu supravieţuiesc, relatează Radio Moldova Actualităţi. 

Această afecţiune ocupă locul întîi în şirul maladiilor neurologice din Republica Moldova, spune şefa secţiei neurourgenţe la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie, Olesea Odainic. 

„80 la sută sînt pacienţi cu accident vascular cerebral. La Institutul de Neurologie a fost creată unitatea primiri urgente. Acordăm asistenţă medicală anume pacienţilor care au suferit un accident vascular, timp util patru ore şi jumătate de la începutul simptomelor. În fiecare an numărul pacienţilor trataîo în această unitate terapeutică este în creştere” a menţionat Olesea Odainic. 

Accidentul vascular cerebral apare atunci cand un vas care furnizeaza sînge la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sangvin. În cîteva minute, celulele nervoase din acea zonă sînt afectate şi pot muri în cîteva ore. În consecinţă, acea parte a corpului care este controlată de zona afectată a creierului nu mai poate funcţiona adecvat. În cazul în care apar simptome ale unui AVC este necesar un tratament de urgenţă, exact ca şi în cazurile de infarct miocardic.

trm.md

0