974

Zilnic, câte un moldovean încearcă să se sinucidă

În Republica Moldova se sinucid circa 500 de persoane în fiecare an. Zilnic un om din țara noastră încearcă să pună capăt vieții sale, dar este salvat. Fie că au probleme reale sau doar emoționale, acești oameni caută soluții, iar dacă nu le găsesc - recurg la suicid. De Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului, AGORA a discutat despre amploarea acestui fenomen în Republica Moldova, ajutorul pe care-l obțin persoanele suicidale și a solicitat sfaturi de la psiholog.

Fondatoarea Liniei verzi pentru prevenirea suicidului, Liuba Ceban, consultată de AGORA, ne-a povestit ce se întâmplă în capul persoanelor care vor să-și pună capăt zilelor, care sunt semnele prin care-i putem demasca și cum pot fi ajutați de societate.

Mulți dintre cei care-și iau viața o fac pentru că se simt neajutorați și doresc să pună capăt unei situații cu care se confruntă. Acești oameni se gândesc că sunt o povară, că ei încurcă altora, iar celor dragi le-ar fi mai ușor dacă ei ar pleca din viață, afirmă fondatoarea liniei verzi pentruviata.md.

De ce se sinucid oamenii

Șefa Liniei verzi pentru prevenirea suicidului menționează că, de fapt, suicidul nu este soluția problemelor, indiferent de pe care filieră vin acestea. „Ei se simt neajutorați. Sunt copleșiți de situația în care se află: Fie reală sau bazată pe emoții. Caută soluții cum să scape de durerea psiholigică, exploarează opțiunile din viață, iar dacă nu le găsesc - recurg la suicid. Soluția este să vorbească, apelând la consilierea psihologică de la linia verde: pentruviata.md”, explică Ceban.

Suicidul nu se uită la buzunar, statut social sau vârstă. Nu mai este ceva neobișnuit dacă întâlnim cazuri de sinucidere printre tineri sau oameni bogați, care aparent nu au nicio problemă, iar faptul că acest fenomen poate afecta doar un anumit grup este un mit, precizează Liuba Ceban.

Să înțelegem oamenii care recurg la suicid

Liuba Ceban mărturisește că oamenii care se gândesc la suicid sunt copleșiți de foarte multe emoții negative, iar sfaturile în asemenea cazuri nu ajută.

„Gândirea lui e absorbită de emoții. Sfaturile nu funcționează. La linia verde nu dăm sfaturi. Omul are nevoie să-și exprime emoțiile în care el trăiește. El are nevoie să-și ventileze lumea internă. (…) Cel mai bine e să-i sugerați să meargă la un specialist. Circa 50% dintre oamenii care au nevoie de asistență psihologică - nu apelează după ajutor”, spune Liuba Ceban.

Potrivit specialistei, pentru societate este foarte complicat să identifice un om cu risc de suicid, deoarece schimbările sunt subtile. „Trebuie să cunoaștem omul foarte bine, altfel nu putem. Omul poate arăta vesel, poate glumi, nimic nu poate să arate că se gândește la suicid. Schimbările pot fi în momente de criză și sunt subtile. În general e foarte complicat. (…) Dacă persoana nu mai are grijă de sine. Dacă vorbeste că m-am săturat de viața asta, nimic nu-mi aduce bucurie. Dacă știm că cineva trece prin divorț, criză financiară, despărțire”, adaugă fondatoarea Liniei verzi.

Unde pot beneficia de consiliere

Precizăm că accesul la Linia verde pentru prevenirea suicidului se face prin chatul anonim de pe pagina www.pentruviata.md sau scriind un mesaj pe adresa de e-mail: ajutor@pentruviata.md.

Potrivit Asociaţiei Internaţionale pentru Prevenirea Suicidului, peste 800 de mii de persoane se sinucid în fiecare an. Suicidul se află printre primele 20 de cauze principale de deces la nivel global, iar numărul tentativelor de suicid este de aproape 25 de ori mai mare.

În anul 2015, în Republica Moldova circa 697 de persoane (inclusiv 103 de minori) au comis tentative de suicid, dintre care 343 de cazuri s-au soldat cu decesul persoanelor. În anul 2016, numărul acestora a crescut până la 815 cazuri de tentative de suicid, inclusiv 132 comise de minori. În majoritatea cazurilor aceștia sunt copii cu vârsta cuprinsă între 13-16 de ani.

Amintim că în Moldova a fost lansată o aplicație pentru susținere emoțională - HelpApp, cu scopul de a oferi ajutor psihologic persoanelor care se confruntă cu probleme emoționale.

agora.md

0