903

La Chișinău a fost demolat un monument de arhitectură

Un monument de arhitectură, protejat de stat, a fost demolat pe 22 august 2019. Este vorba de clădirea fostului spital al mănăstirii Hârbovăț de pe strada Veronica Micle din centrul istoric al orașului Chișinău. Directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor (AIRM), Ion Ștefăniță, spune că imobilul era într-o stare avansată de degradare, iar agentul economic și-a aluat angajamentul să reconstituie clădirea, păstrând elementele arhitecturale, stilul și volumetria.

lădirea istorică este amplasată pe strada Veronica Micle nr. 11, la intersecția străzilor Vlaicu Pârcălab și Mihai Eminescu. Edificiul a fost construit în anul 1910 și abandonat în ultimii 40 de ani.

„Este vorba despre acea ruină, monument în stare avansată de degradare. În anul 2010 am constatat că se află într-o situație avansată de degradare. Este una dintre cele 17 ruini pe care le-am constatat în Centrul istoric al orașului Chișinău - când am evaluat toate 187 de cartiere. AIRM a constatat demolarea imobilului (str. V. Micle 11) pe 22 august 2019. Anul acesta agentul economic care a coordonat schița de proiect prevind restaurarea clădirii”, a spus Ion Ștefăniță.

Potrivit Legii cu privire la ocrotirea monumentelor, când demolarea monumentului este inevitabilă, acesta se conservează, iar cheltuielile se fac din contul organizaţiei interesate în demolare.

În cazul clădirii istorice de pe strada Veronica Micle, agentul economic, care a cumpărat terenul, este obligat să reconstituie imobilul în același stil și volumetrie, susține Ion Ștefăniță. Potrivit șefului de la AIRM, agentul economic a dat asigurări că va reconstitui clădirea istorică.

„Agentul economic a luat măsuri de consolidare metalică, dar nu a rezistat. (...) Va păstra întocmai elementele arhitecturale, exact în același stil și aceeași volumetrie. Va fi o copie a monumentului. Urmează să fie un imobil cu menire socio-culturală, restaurant și hotel. E ceva similar cu Zentrum. La retragerea în curte va fi o supraetajare la nivelul monumentului de la colț cu strada Eminescu”, a precizat directorul AIRM, Ion Ștefăniță.

Potrivit Centrului Istoric al Chișinăului, s-a păstrat descrierea din anul 1915: „Corp de casă cu două etaje, pereţii sunt căptuşiţi cu piatră de calcar, acoperit cu ţiglă de Marsilia". În anul 1940 proprietar a fost atestat Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova.

agora.md

0