1939

Primele troleibuze dotate cu camere video, prize USB, aer condiționat și GPS

La jumătate de an de la inițierea proiectului de modernizare a troleibuzelor din capitală, avem în circulație 10 unități dotate cu camere de supraveghere video și prize USB. Direcția Regie Transport Electric din Chișinău (RTEC) informează că proiectul continuă, iar în scurt timp toate troleibuzele vor fi dotate cu GPS. 

La cele 10 troleibuze, în scurt timp, vor fi adăugate în circulație încă cinci unități în care vor fi camere video și prize USB.

„Cele cinci unități sunt mult mai dotate. Am pus prize USB la fiecare loc de pasager iar în loc de patru camere video, aceste troleibuze au deja șase. Am decis să amplasăm camere și în cabina șoferului. Astfel va fi posibil să supraveghem situația în trafic pentru a putea înregistra un eventual accident”, spune directorul RTEC, Dorin Ciornîi.

Prizele sunt cu încărcare ultra rapidă iar camerele sunt îndreptate spre uși pentru a supraveghea fluxul de călători și a evita accidentele sau cazurile de furt, a mai adăugat responsabilul.

Transportul dotat se află în gestiunea parcurilor de troleibuze Nr.1 și Nr.3. Acestea circulă pe drumurile din suburbiile Chișinăului, în special spre Ialoveni.

Directorul RTEC ne informează că din cele 264 de troleibuze ce circulă pe timp de vară, 31 sunt dotate cu aer condiționat.

Întrebat despre promisiunea municipalității de a dota transportul public cu GPS, inițiativă tergiversată încă din 2011, Dorin Ciornîi a menționat că deja există un termen limită de aplicare a tehnologiei.

„A fost semnat un contract de implementare a proiectului de dotare cu GPS a unităților de troleibuz. Am stabilit un termen de 60 de zile ca tehnologia să fie aplicată. La data de 1 octombrie trebuie să avem toate cele 350 de troleibuzele dotate cu GPS și aplicația pentru călători”, ne asigură Ciornîi.

Astfel călătorii vor putea cu ajutorul unei aplicații să urmărească unde se află troleibuzul și în cât timp urmează să ajungă în stație.

Totodată responsabilii RTEC promit că pentru viitor, toate troleibuzele care vor fi asamblate de către regie, vor fi dotate cu tehnica sus menționată.

Pe parcursul ultimilor opt ani, la Chișinău se realizează asamblarea troleibuzelor pe baza utilajelor produse de „Belkommunmash”. Până acum au fost achiziționate 247 de troleibuze de producție bielorusă, inclusiv asamblate în cadrul RTEC - 145 de unități, dintre care 30 de troleibuze sunt cu propulsie autonomă.

agora.md

0