831

Contestația privind achiziționarea autobuzelor ISUZU din Chișinău, respinsă de ANSC

Contestația depusă de compania care a pierdut licitația de achiziționare a celor 31 de autobuze ISUZU a fost respinsă de către Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC). Motivul – o excepție de la lege.

Potrivit deciziei ANSC, Întreprinderea Municipală „Parcul Urban de Autobuze”, care este unitatea contractantă, nu se supune Legii nr. 131 privind achizițiile publice. Prin urmare, instituția a ales să restituie contestația, fără a o examina în fond.

Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER) a menționat într-o analiză că s-a creat o situație absurdă, „or, absurdul pare să devină normalitate în țara noastră”. „Deși Legea 131 exceptează ÎM de la procedurile de achiziții publice, Consiliul Municipal a dispus achiziționarea autobuzelor în baza Legii 131. După ce a organizat câteva, (!!!) nu una singură, proceduri de achiziție de autobuze (precedentele eșuând din lipsa ofertelor), toate conform Legii 131, ÎM, trezindu-se în fața unei contestații (cu puține șanse de izbândă, în timp ce autobuzele circulă deja prin oraș) solicită excepție de la Lege, iar ANSC se și grăbește să i-o ofere, ignorând total atât existența Deciziei CMC, dar și a propriei decizii de acum doi ani, în aceeași privință”, subliniază AGER.

Amintim că licitația de circa 80 de milioane lei privind achiziționarea celor 31 de autobuze a fost câştigată de o companie offshore din regiunea separatistă Ciprul de Nord. Deși o companie de la București a venit cu un preț mai mic, oferta acesteia a fost declarată „neconformă”. De partea cealaltă, primarul interimar a declarat că firma câștigătoare ar avea producător și reprezentant legal de încredere, iar cea de la București nu ar fi reușit să se impună pe alte criterii.

În februarie 2019, AGORA a solicitat, printr-o solicitare oficială, confirmarea de către ANSC privind înregistrarea unei contestații cu referire la subiectul autobuzelor ISUZU. Într-un răspuns primit abia peste 18 zile, instituția a refuzat să ne livreze informațiile, motivându-și decizia prin faptul că acestea sunt făcute publice pe site-ul său. De menționat este că, la momentul expedierii acestei solicitări, contestația depusă nu fusese publicată.

Mai mult, pe 5 martie, portalul Mold-Street a scris despre faptul că, de mai bine de două săptămâni, pe pagina web a ANSC nu mai erau publicate informații despre contestațiile depuse și aflate în examinare. A dispărut atunci și toată informația privind deciziile adoptate de ANSC în anii 2017-2019. Coincidență sau nu, toate acestea s-au întâmplat imediat după alegerea deputatului democrat Anatolii Zagorodnîi în funcția de director al ANSC, dar și după contestația depusă cu privire la licitația pentru autobuzele destinate Parcului Urban de Autobuze, din 8 februarie 2019.

agora.md

0