1192

Gazprom a majorat preţul gazelor pentru Moldova

Începând cu 1 ianuarie 2019, preţul gazelor naturale livrate în Moldova de gigantul rus Gazprom constituie 237,46 de dolari pentru o mie de metri cubi. Acest tarif e valabil doar pentru primul trimestru al acestui an, se arată într-un răspuns pentru Mold-street.com,răspuns pentru Mold-street.com, dat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Astfel costul de import a metanului rusesc livrat de Gazprom din primele trei luni ale acestui an este mai mare cu circa 25% comparativ cu prețul de import din aceeași perioadă a anului trecut.

Importul de gaze a crescut cu 9%, preţul cu 34%

Potrivit datelor ANRE în anul 2018, în Republica Moldova (fără regiunea transnistreană) au fost importate 1,13 miliarde metri cubi de gaze, cu circa 9,3% mai mult (apoape 96 milioane metri cubi) decât în 2017.

Este cel mai mare volum importat din anul 2011. Totodată circa 45% au fost importate în primul trimestru al anului trecut.

La începutul lunii martie, în cadrul unui live, Igor Dodon răspundea la întrebările cetățenilor. O femeie l-a întrebat dacă e adevărat că Rusia va majora prețul gazelor. La care președintele Republicii Moldova a găsit un răspuns devenit meme  în Moldova. Acesta s-a eschivat de la un răspuns la subiect și și-a adus aminte de toate relațiile pe care le are atât în Rusia, cât și în Moldova, specificând că tot aceștia sunt „vărsători”. „Eu cred că motive pentru majorarea prețului pentru gaze nu trebuie să existe. Pentru acest lucru trebuie să negociem cu Gazpromul. Știți am avut o întâlnire cu Alexei Miller, apropo el tot este vărsător. Toți oamenii pe care îi cunosc sunt vărsători. Soția este vărsători, Greceanîi, Miller, Gref Gherman Oscarivici de la SberBank, președintele Dumei de Stat, Mironov. Mă uit la ei și văd că s-a adunat o echipă serioasă de vărsători.”

diez.md

0