689

UE oferă milioane de euro R. Moldova pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii

Uniunea Europeană oferă 4,9 milioane de euro Republicii Moldova pentru dezvoltarea proiectelor de infrastructură în domenii precum aprovizionarea cu apă și canalizare, gestionarea deșeurilor, mediul și schimbările climatice.

Finanțarea are loc în cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor din R. Moldova”.

Cetățenii R. Moldova, organizațiile nonguvernamentale regionale pot depune dosarele pentru a obține finanțare europeană pentru dezvoltarea unor proiecte sociale, precum dezvoltarea infrastructurii de canalizare sau managementul deșeurilor solide.

Proiectul „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” acoperă cele patru regiuni de dezvoltare ale Republicii Moldova: Nord, Centru, Sud și UTA Găgăuzia. „Proiectul este planificat pentru trei ani, bugetul este de 4,9milioane de euro, bani acordați de UE. Acești bani vor fi implementați prin intermediul organizațiilor. Circa 3,7 milioane de euro vor fi granturi pentru organizațiile societății civile. Vom lucra în patru regiuni de dezvoltare și sectoarele principale: infrastructură în apă și canalizare, gestionarea deșeurilor, mediul și schimbările climatice. Beneficiarii finali sunt cetățenii R. Moldova, organizațiile sociale. Vrem să avem cel puțin 1800 de cetățeni care participă la elaborarea documentelor strategice”, a afirmat consilierul proiectului Elena Spânu.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Reprezentantul Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Marco Gemmer spune că partenerii europeni vor să implice mai multe organizații ale societății civile în aceste proiecte.

„Cunoașteți foarte bine importanța rolului pe care-l deține Uniunea Europeană pentru a ajuta la dezvoltarea acestei țări prin implementarea proiectelor de aici și prin abilitarea cetățenilor ei”, a subliniat Marco Gemmer.

Prin acest proiect, partenerii externi își propun să sporească participarea constructivă a cetățenilor la procesele decizionale locale, regionale și naționale, spune managerul de proiect în cadrul GIZ, Christina Otto.

„Considerăm că e foarte important să creștem conștientizarea despre dezvoltarea durabilă a țării, mai ales temele legate de mediul ambiant, de furnizarea apei, managementul deșeurilor solide, eficiența energetică”, a menționat Christina Otto.

Perioada de implementare a proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” este prevăzută până la sfârșitul anului 2021.

Sursa: radiochisinau.md 

0