855

Fermele de lapte din Moldova nu asigură necesarul pe piață

Cele aproximativ 120 de ferme de lapte care activează pe teritoriul Republicii Moldova  asigură foarte puțin din necesarul pe piață.  Declarația a fost făcută de către Ministrul Agriculturii, Iurie Ușurelu, citat de agrobiznes.md. Potrivit sursei, aproximativ 95% din materia primă este asigurată de gospodăriile casnice, care întrețin câte una-două vaci de lapte. Specialiștii sunt de părere că acest model de piață are mai multe deficiențe, influențând atât calitatea laptelui, care trebuie răcit la maxim 30 de minute după muls, cât și cea a mediului înconjurător, întrucât deșeurile se scurg direct în sol și apoi în apele freatice. Pentru a fi competitivi la preț și a avea cantități suficient de mari de producție, Ministerul recomandă fermierilor din zootehnie să se asocieze în grupuri de producători.

„Estimările arată că, pentru a fi rentabilă, producția anuală de lapte de la o vacă trebuie să fie peste 4500 litri, în gospodăriile casnice însă vacile abia dacă produc 2700 de litri. În plus, lipsa echipamentului specializat și a accesului la furaje combinate scade atât productivitatea, cât și calitatea laptelui. În condițiile unei ferme, toate aceste condiții sunt întrunite. Asocierea le-ar permite să angajeze tehnologi care să uniformizeze procesele tehnologice și genereze cantități mai mari de produse care să fie procesate, ambalate și vândute în rețelele de comerț. Magazinele au nevoie de produse de calitate omogenă, care să fie livrate fără întreruperi, astfel încât consumatorul să găsească produsul de fiecare dată când va veni la raftul magazinului”, a spus Iurie Ușurelu.

Sursa citată notează că deși Moldova încă nu poate exporta produse lactate în Uniunea Europeană, piața internă poate absorbi o mare cantitate de producție. În prezent 40% din produsele lactate consumate sunt de import. 

agora.md

0