801

Bugetul capitalei pierde anual 130 de milioane de lei, în urma tranzacțiilor cu terenuri

Una din cele mai importante resurse de dezvoltare a municipiului Chișinău o constituie terenurile.

Din păcate, modul în care sunt administrate terenurile nu asigură utilizarea acestora în cel mai bun mod pentru a satisface necesitățile de dezvoltare a municipiului Chișinău. Concluziile se conțin într-o analiză semnată de cercetătorul economic Tatiana Savva pentru Centrul analitic independent Expert-Grup.  

Experta a enumerat principalele cauze care duc la pierderea terenurilor în Capitală.

Consiliul Municipal Chișinău nu are o strategie de valorificare a terenurilor. La nivelul Consiliului Municipal Chișinău, dar și ale direcțiilor ce gestionează terenurile municipale nu există o înțelegere clară a modului în care aceste terenuri vor fi gestionate. Abordarea comună este de a vinde terenurile municipale din domeniul privat, pentru a suplini veniturile la bugetul municipal. Această abordare este una care nu ia în considerare că terenurile sunt bunuri valoarea cărora în timp nu poate decât crește. Dacă am da vinde mâine cele 1490,83 ha terenuri de domeniul privat municipală la preț nominal, am obține puțin peste 4,9 mil. MDL, pe când doar din arenda anuală a acestora, am obține nu mai puțin de 38. Mil.MDL anual.  

O altă problemă este lipsa informației despre fondul funciar disponibil. Deși în anul 2012 a fost lansată aplicația map.chisinau.md, care arăta în regim real structura fondului funciar, după proprietar, suprafețe libere/ocupate și relațiile economice stabilite pentru acestea, aplicația nu mai este funcțională deja de cel puțin 2 ani. În condițiile în care această resursă avea lunar circa 1240 de vizitatori unici plata informală pentru acest serviciu fiind de 50 euro, estimăm riscul de corupție la circa 1,4 Mil.MDL anual.

Darea în arendă a terenurilor în baza negocierilor directe. 99% din totalul contractelor de arendă încheiate în ultimii doi ani au avut loc urma negocierilor directe, la preț nominal, sau care în medie nu a depășit decât cu 2% din prețul normativ al terenului. Analiza arată că dacă acestea ar fi fost date în arendă la preț de piață, anual în bugetul municipal ar fi fost colectați cu 14,35 Mil.MDL mai mult.

Nu se încasează plățile de arendă. La 1 ianuarie 2016, conform Curții de Conturi, nu erau înregistrate 72 de contracte de arendă în valoare de 3,8 milioane de lei (anual). În același timp, datoriile acumulate au atins cifra de 16,54 mil lei, din care 8,85 Mil.MDL erau datorii cu termenul de prescripție expirat, iar 2,4 milioane aveau deja o sentință de judecată în favoarea municipiului Chișinău. Ponderea de recuperare a datoriilor este în medie de 60% din totalul datoriilor acumulate în anul precedent.  

Utilizarea terenurilor în lipsa contractelor de arendă. Acest lucru poate avea loc în cazul ocupării ilegale a terenurilor sau în cazul neformalizării relațiilor de arendă, ca urmare a tergiversării aprobării listelor de către CMC (mai mult de 14 luni), sau atunci când nu sunt înregistrate contractele de arendă (arenda la negru). Curtea de Conturi a identificat 214 terenuri cu suprafața de circa 38 ha, utilizate gratuit de persoane fizice și juridice, astfel, fiind ratate anual venituri în sumă de circa 2,6 Mil.MDL.  

Alte cauze enumerate de cercetătorul economic Tatiana Savva sunt: terenurile utilizate contrar destinației, utilizarea arendei ca etapă precursoare a privatizării terenurilor, diminuarea prețului de privatizare a terenului aferent, eșalonarea neargumentată a plăților, pierderea terenurilor ca urmare a deciziilor de judecată.

noi.md

0