1001

Un offshore specializat în IT va livra 31 de autobuze pentru Chișinău

Licitația de circa 80 milioane lei privind achiziționarea a 31 de autobuze pentru municipiului Chișinău a fost câştigată de compania offshore Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd din Ciprul de Nord, scrie Mold-Street.

„După 13 ani de așteptare, locuitorii capitalei vor merge în autobuze noi”, a anunțat triumfător primarul interimar Ruslan Codreanu, într-o postare pe Facebook, unde mai menționează că termenul pentru depunerea cererilor de participare s-a încheiat vineri, 8 februarie 2019.

Codreanu nu a specificat numele companiei ce a câştigat licitaţia, menţionând într-o intervenţie video pe reţele sociale că autobuzele vor fi de marca Isuzu şi că mai multe informații vor fi prezentate în cadrul şedinţei operative de luni, 11 februarie, a primăriei Chişinău.

În acelaşi timp pe pagina de achiziţii publice s-a anunţat deja că tenderul a fost câştigat de Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd, companie ce a oferit cel mai mare preţ – 78,08 milioane lei (fără TVA) pentru 31 de autobuze.

Oferta companiei BMC Truck & Bus din Bucureşti a fost declarată ”neconformă” de către comisia de concurs, chiar dacă avea cel mai mic preţ – doar 74,23 de milioane lei. Deocamdată nu este clar ce necoformităţi au fost depistate de către comisie, dar cel mai probabil că la mijloc a fost timpul de livrare – până la 120 de zile.

Piotr Secrieru, responsabil pentru licitaţie din cadrul întreprinderii municipale Parcul Urban de Autobuze nu a răspuns la telefon, iar anterior a sugerat că astfel de solicitări să le adresăm administraţiei capitalei.

Nu a răspuns la solicitările noastre nici primarul interimar Ruslan Codreanu, care s-a interesat doar de unde am luat noi informaţia că Unipay ar fi o companie offshore.

Şi compania ce a câştigat licitaţia are fondatori de origine turcă, dar e înregistrată în regiunea separatistă Ciprul de Nord, mai exact într-o zonă economică liberă din portul Famagusta. Acest fapt generează multe semne de întrebare. Este vorba despre o regiune separatistă, cu statut nerecunoscut similar cu cel al regiunii transnistrene sau Osetia de Sud.

Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd are doi asociaţi – Kazim Erarslan (cota de 99%) şi Mehmet Gultekin (1%), iar domeniul de activitate nu este transportul public sau producerea de autobuze, ci servicii de plăţi online, servicii IT etc.

De altfel numele asociatului şi managerului, Kazim Erarslan, coincide cu cel al fondatorului Paynet Services SRL din Moldova, companie ce deţine licența Băncii Naționale pentru activitatea de emitere a monedei electronice şi prestează servicii plăţi online. Mold-Street.com a solicitat un comentariu la subiectul cu autobuzele, dar acesta deocamdată nu a răspuns.

0