1257

Conceptul privind acumularea și prelucrarea deșeurilor solide, discutat la Guvern

Îmbunătățirea procesului de gestionare a deșeurilor solide în Republica Moldova și măsurile ce urmează a fi întreprinse în acest sens au fost discutate ieri la Guvern. Premierul Pavel Filip a reiterat necesitatea elaborării, în mod prioritar, a unei viziuni naţionale privind acumularea şi prelucrarea deşeurilor, ce ar avea un impact benefic asupra mediului, populației, dar și al agenților economici.

„Este o problemă comună pentru toate localitățile țării și în acest domeniu se cere lansarea  unui proiect național care să reglementeze clar schema tehnologică de colectare, sortare și prelucrare a deșeurilor. Trebuie să creăm un sistem la maxim centralizat, un mecanism mai simplu, dar funcțional. Un plan la nivel central ne va permite și optimizarea cheltuielilor”, a spus Pavel Filip. Aplicarea legilor existente nu soluționează problema managementului defectuos, iar pentru a crea un concept nou, abordarea trebuie să fie una strategică, cu stabilirea responsabilităților autorităților de toate nivelurile și identificarea resurselor necesare.

În prezent, colectarea deșeurilor este în sarcina administrației publice locale, care nu are capacitate suficientă de a selecta terenuri pentru depozitarea acestora. În același timp, un număr mare de populaţie nu beneficiază de servicii de colectare a deşeurilor și le transportă individual fără a achita taxe. A fost menționată și lipsa reglementărilor privind gestionarea deșeurilor din construcție și servicii auto, precum și sancțiunile contravenționale foarte mici pentru încălcarea legislației.

În cadrul ședinței, a fost accentuată necesitatea elaborării unei metodologii de calculare a tarifelor pentru colectarea și transferul deșeurilor. „Cred că tarifele trebuie stabilite de către administrația publică centrală. Trebuie să vedem cât poate plăti pentru acest serviciu omul și cât ar trebui să compenseze statul, pentru a menține un sistem eficient”, a subliniat premierul. Alte propuneri discutate au vizat identificarea unei entități responsabile pentru procesul de gestionare a deșeurilor, dar și reducerea gropilor de gunoi localizate în regiuni. Conceptului privind managementul deșeurilor solide urmează a fi definitivat în perioada următoare.

hotnews.md

0