Fumătorii au fost îndemnați să renunțe la fumat sau să ceară ajutor dacă nu se descurcă
Fumatul activ, dar și expunerea la fumul de țigară are un impact ireversibil asupra sănătății, în special asupra apariției și evoluției bolilor cardiovasculare. Acest mesaj au încercat să-l transmită, astăzi, zeci de voluntari vizitatorilor Grădinii Publice „Ștefan cel Mare și Sfânt”, în cadrul evenimentului dedicat Zilei Mondiale Fără Tutun, cu genericul: „Tutunul frânge inimi”, scrie IPN.
Cu această ocazie, au fost premiate desenele elevilor care au participat la un concurs tematic organizat de către Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate. Studenții Colegiului de medicină farmaceutică „Raisa Pacalo” au prezentat o lecție deschisă despre acțiunea fumatului asupra inimii, iar antrenorii unui club sportiv i-au provocat pe cei prezenți la un master-class de fitness, cu exerciții pentru fortificarea inimii.
Prezentă la eveniment, Svetlana Cebotari, ministra sănătății, muncii și protecției sociale, a remarcat că în ultimii zece ani, în țară, incidența cancerului asociat consumului de tutun a crescut de 1,4 ori. Anual se înregistrează circa 5-6 mii de decese.
„Astăzi vrem să încurajăm fumătorii să renunțe la fumat sau să ceară ajutor dacă nu se descurcă”, a spus Haris Hajrulahovic, șeful Biroului de Țară al organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova.
Voluntarii Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor din sectorul Botanica au împărțit fructe celor care au acceptat provocarea de a renunța la țigările pe care le aveau asupra lor. Șefa Centrului, Veronica Cumpănă, a spus că periodic sunt desfășurate lecții pentru tineri, unde specialiștii le vorbesc despre daunele fumatului. Potrivit unor sondaje, tinerii preferă mai mult astăzi să facă sport, iar fumatul nu mai este „la modă”.
Varfolomei Calmâc, specialist în controlul tutunului, consideră că Legea antitutun se implementează, un indiciu în acest sens ar fi lipsa fumătorilor în parcuri, lucru care era inimaginabil acum trei ani.
Pentru a solicita ajutor în renunțarea la fumat, persoanele pot apela Linia Verde: 080010001, iar în cazul în care le-a fost încălcat dreptul la un mediu liber de fumul de tutun în locurile publice: 080012300. Serviciile sunt gratuite.
timpul.md