1000

O campanie de combatere a muncii „la negru” a început în R. Moldova

Sursa foto: Capital
Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a dat start campaniei de combatere a muncii „la negru”. Începând de luni, 19 martie, au demarat controale fiscale la companii, pentru a stabili persoanele angajate de facto, dar şi pentru a-i sancţiona dur pe patronii care se eschivează de la plata impozitelor, angajând salariaţi la negru.

Primele vor fi verificate la 17 companii care au fost sancţionate anterior de SFS pentru contabilitate dublă. Timp de 90 de zile, inspectorii fiscali vor controla declaraţiile plăţilor salariale ale întreprinzătorilor depuse în 2017.

„Vreau să îndemnăm agenţii economici ca în aceste 90 de zile să se conformeze benevol, să-şi revadă dările de seamă, să-şi revadă declaraţiile aferente declaraţiilor salariale şi să vină cu declaraţii corectate, astfel să evite posibilele sancţiuni”, a spus șefa Direcție Generale Managementului Riscului din cadrul SFS, Nicoleta Nemerenco.

Reprezentanţii SFS spun că amenzile  pentru ilegalităţile admise vor fi usturătoare. Pentru fiecare angajat plătit în plic, patronul riscă penalităţi de la 50 de mii de lei.

„În cazul în care se stabileşte în cadrul controalelor şi conform probelor că salariile au fost achitate fără a fi reflectate integral în dările de seamă fiscale şi în documentele de evidenţă contabilă, persoana juridică riscă o amendă contravenţională de la 1000 până la 1500 de unităţi convenţionale”, a mai adăugat Nicoleta Nemerenco.

Plata nedeclarată a salariilor afectează grav bugetul de stat și cele ale asigurărilor sociale şi medicale. Potrivit estimărilor specialiştilor, salariile în plic prejudiciază în fiecare an bugetul public naţional cu aproximativ cinci miliarde de lei. În cadrul campaniei „Refuză salariul în plic - cere să-ţi fie respectate drepturile!” vor fi distribuite pliante informative, vor fi lansate trei spoturi audio şi video prin care patronii şi salariaţii vor fi informaţi despre consecinţele angajării fără acte: lipsa pensiei, protecţiei sociale, concediilor de odihnă plătite.

hotnews.md

0