951

Fără camere video la bacalaureatul din acest an. Cui aparține propunerea

Deputații comuniști propun demontarea detectoarelor de metale, aparatelor de bruiaj și a camerelor video din centrele de bacalaureat.

Un proiect de lege în acest sens, care presupune completarea Codului educației, a fost propus Parlamentului spre examinare, la începutul lunii martie. Comuniștii insistă ca noile prevederi să fie aplicate începând cu sesiunea curentă de bacalaureat.

Potrivit lor, începând cu anul 2014, când au fost introduse camerele de supraveghere video, „centrele de bacalaureat s-au transformat în purgatoriu, în loc să fie centre de creație, iar elevii sunt puși în condiții de stres psihologic enorm, sunt umiliți prin percheziții și interdicții exagerate”. Astfel, autorii propun completarea Codului educației cu următorul articol:

„Se interzice echiparea centrelor de bacalaureat cu aparte de bruiere/depistare a legăturilor telefonice, camere video, precum și utilizarea detectoarelor de metale”.

„Utilizarea unor camere de supraveghere și a detectoarelor de metale nu este altceva decât o afișare din start a atitudinii de neîncredere din partea Ministerului și o încălcare a demnității tinerilor”, se arată în proiectul de lege propus.

În schimb, comuniștii au propus o altă soluție pentru prevenirea copiatului, și anume semnarea unei declarații pe propria răspundere, prin care elevii se vor obliga să nu dețină asupra lor materiale interzise ce i-ar favoriza în rezolvarea subiectelor.

„Declarația va prevedea clar că nerespectarea acestor condiții va avea drept consecință excluderea de la examen a candidatului”, argumentează autorii.

Menționăm că o inițiativă similară a fost propusă anterior și de socialiști.

noi.md

0