Top 5 alimente dăunătoare pentru creier
Sursa foto: google.com
Alimente precum avocado, afine și ciocolata neagră stimulează funcțiile creierului, dar sunt și produse care îi afectează sănătatea. Pe multe dintre ele le mâncăm în fiecare zi, fără să ne dăm seama că pot crește riscul de îmbolnăvire.
Produsele alimentare care pot afecta sănătatea creierului sunt:
Tonul
Tonul consumat în fiecare zi poate crește riscul de îmbolnăvire. Motivul? Mai multe studii recente au arătat că mercurul - găsit în pește - este toxic pentru oameni, iar atunci când este acumulat în organism crește riscul de afectare a creierului. Cercetătorii de la Universitatea din Florida de Sud au descoperit că funcția cognitivă este afectată la oamenii care au un nivel ridicat de mercur în sânge. Așadar, oamenii de știință recomandă consumul de ton doar o dată pe săptămână. În schimb, somonul, sardinele și macroul prezintă un nivel scăzut de mercur și unul ridicat de acizi grași Omega-3, care sunt foarte sănătoși.
Cartofii prăjiți
Alimentele prăjite nu numai că îngrașă, ci au efecte negative și asupra creierului. Un studiu publicat recent în ”Jurnalul de Nutriție Științifică”, subiecții care au avut o alimentație bogată în cartofi prăjiți au avut rezultate slabe la testele care au evaluat funcțiile de învățare și memorie. Cercetătorii cred că persoanele care mănâncă cartofi prăjiți se vor confrunta cu o inflamare a creierului. Așadar, evită cartofii prăjiți. Recomandați sunt cei fierți sau copți.
Orezul, pastele, zahărul
Alimentele care conțin carbohidrați rafinați (pâinea albă, pastele, orezul, cerealele și dulciurile) trebuie evitate – ele împiedică creierul să acționeze la capacitate maximă. Acești compuși sunt foarte repede absorbiți de sânge, crescând astfel nivelul de insulină și glicemia. Pentru a evita efectele negative ale acestor compuși, alege să mănânci toate aceste alimente în cantități mai mici.
Mâncarea de tip fast-food
Nivelul ridicat de grăsimi prezent în mâncarea de tip fast-food crește riscul de Alzheimer. În plus, cantitatea mare de sodiu poate provoca hipertensiune arterială și alte afecțiuni cardiovasculare. Pentru sănătatea noastră, specialiștii ne recomandă consumul cât mai rar a acestui tip de mâncare.
Dulciurile
Multe dulciuri din comerț conțin grăsimi trans - ele sunt folosite pentru a prelungi termenul de valabilitate și pentru a îmbunătăți aroma prăjiturilor -, dar aceste grăsimi pot afecta sănătatea creierului. Cercetările au arătat că un consum ridicat de grăsimi trans luate din alimente precum prăjituri, biscuiți - pot crește riscul de tulburări cognitive (boala Alzheimer). Mănâncă în schimb zilnic câte două cuburi de ciocolată neagră.
hotnews.md