1254

Primăria Chişinău va fi renovată din primăvara acestui an

Sursa foto: trekearth.com
Primăria capitalei urmează să fie renovată din primăvara acestui an. Anunţul a fost făcut de primarul interimar, Silvia Radu, care a menţionat că proiectul se referă doar la faţada clădirii şi urma să înceapă încă anul trecut. Pentru reabilitarea edificiului aleşii locali au ridicat mai multe arhive pentru a păstra arhitectura clădirii. După renovare, Primăria va fi iluminată în cadrul proiectului „Chişinăul de seară - Oraşul luminilor”.

„Acum, la începutul lunii martie, va fi finalizat proiectul reconstrucţiei, ca să licităm acest proiect pentru a începe reconstrucţia. Planificăm să renovăm doar exteriorul. Valoarea acestui proiect este de la 20 la 30 de milioane de lei, sunt bani din buget, sper să ne încadrăm şi chiar să economisim”, a declarat primarul interimar, Silvia Radu.

Vestea că exteriorul Primăriei capitalei va fi renovat i-a bucurat pe locuitorii Chişinăului, care spun că era nevoie de mult de această reparaţie. „De mult trebuia de reparat, pentru că se ruinează. O să trebuiască o sumă mare de bani pentru reparaţie. Asta e oglinda oraşului. Cred că nu este timpul potrivit pentru reparaţia Primăriei, deoarece, în prezent, situaţie economică nu este cea mai bună”, au spus oamenii.

Arhitecţii din Franţa spun că acest proiect vine să valorifice patrimoniul cultural al ţării noastre. După renovare, Primăria va fi iluminată în cadrul proiectului „Chişinăul de seară - Oraşul luminilor”.

„Prin lumină putem da un efect de apartenenţă a cetăţenilor pentru acest patrimoniu. Toţi vor spune că oraşul Chişinău este frumos. Acest proiect de lumină nu este o cheltuială de bani, ci este o investiţie, iar cu susţinere vom face ca şi Chişinăul să devină una dintre capitalele mondiale ale luminilor”, a menționat arhitectul francez, Alain Guilhot.  

Pe lângă clădirea Primăriei vor mai fi iluminate şi clădirea Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Palatul Naţional „Nicolae Sulac” şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”.

„M-aș bucura dacă anul acesta aceste trei proiecte vor fi realizate şi m-aş bucura dacă le vom inaugura către ziua oraşului Chişinău”, a afirmat directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor, Ion Ștefăniță.

Între timp, municipalitatea îşi propune să organizeze în vara acestui an şi un festival al luminilor la Chişinău. „Ne-am propus să organizăm în 2018 acest festival, care se va desfăşura în data de 4 şi 10 iunie 2018, în patru compartimente mari şi implicând foarte multe locaţii mari din Moldova, în care se vor dezvolta activităţi de promovare a industriilor creative şi celor ce ţin de arhitectură, design, fashion, design grafic”, a specificat arhitectul Alexandrin Buraga.

Până în prezent, în capitală au fost iluminate pe timp de noapte 25 de clădiri.

hotnews.md

0