612

Fumătorii se pot bucura: O restricţie a fost anulată

Sursa foto: istockphoto.com
Știați că, dacă ușa unui local/clădire este închisă puteți fuma chiar în fața acesteia? Deși au fost introduse restricții de a fuma la 10 metri de la intrarea într-un local/clădire, acestea au devenit mai ”blânde” de la 1 ianuarie, când a intrat în vigoare politica bugetar-fiscală pentru 2018. O mică modificare efectuată, prin care a fost inclus un cuvânt, și prevederile din actul legislativ au căpătat un sens total diferit.

Mai exact, la art. 26 alin. (1) lit. c) din Legea privind controlul tutunului după cuvântul ”intrarea” s-a introdus cuvântul ”deschisă”, iar cuvintele ”care se deschid” s-au substituit cu cuvântul ”deschise”.

Prin urmare, în prezent, prevederea sună în felul următor: ”în raza de 10 m de la intrarea deschisă în spaţiile publice închise, inclusiv în locurile de uz comun, și la locurile de muncă, de la ferestrele deschise şi de la locurile/instalaţiile de captare a aerului pentru spaţiile publice închise şi pentru locurile de muncă”.

Astfel, în cazul în care ferestrele și ușile sunt închise, atunci oricine poate fuma nestingherit chiar în fața întrării în local/cladire. Mai mult, modificarea efectuată ar permite ca fumatul să fie acceptat la terase.

Totuși, restricția de a fuma în raza de 10 metri de la intrare rămâne valabilă în cazul în care sunt uși și ferestre deschise.

În rest, toate restricțiile de a fuma, stabilite anterior, au rămas nemodificate. Legea interzice fumatul în toate spaţiile publice închise şi semiînchise, inclusiv în locurile de uz comun, la locurile de muncă, indiferent de tipul de proprietate și modul de acces. Fumatul este interzis și în spațiile publice deschise administrate de instituţiile medico-sanitare, instituțiile de învăţământ, autorităţile publice centrale şi locale, inclusiv pe teritoriile aferente, dar și în parcurile de distracţii şi pe terenurile de joacă pentru copii.

Restricția este valabilă și în cazul stadioanelor, arenelor, în piețe și alte spații publice deschise pe durata evenimentelor publice distractive sau de alt gen, sub acoperișul staţiilor de transport public și în mijloacele de transport public, şi în mijloacele de transport private în care se află minori.

bizlaw.md

0