507

Un bărbat din Germania, dat în judecată din cauza unui nuc

Conflict în instanță provocat de... nuci. S-a întâmplat în Germania, unde un tribunal regional a dispus ca o femeie, care şi-a dat în judecată un vecin de la care solicită daune de peste 3.000 de euro pentru nucile care au căzut din copacul acestuia şi i-au deteriorat automobilul, să admită că incidentul a fost cauzat de un proces natural.

De asemenea, în hotărîrea judecătorească se menţionează că arborele vecinului s-a extins pe proprietatea femeii ca urmare a unei „erori statistice'', informează Deutsche Welle (DW), potrivit Agrepres.

Un tribunal regional din Frankfurt a dispus recent că nucilor le este permis să cadă din nuci, concluzionând că acest eveniment ce are loc anual în timpul toamnei poate fi considerat „o întâmplare care face parte din natură''.

Hotărârea a fost dată în urma unei cauze înaintate tribunalului de o femeie a cărei maşină a suferit pagube din cauza nucilor care au căzut dintr-un nuc aflat în curtea vecinului ei.

„Reclamanta susţine că nucile şi crengile cu nuci au căzut pe vehiculul ei ca urmare a rafalelor puternice de vânt dintr-o noapte din luna octombrie 2013, cauzând daune caroseriei, capotei şi plafonului'', se arată în hotărâre.

Femeia şi-a dat în judecată vecinul, solicitându-i despăgubiri de 3.866,36 de euro, pentru a acoperi cheltuielile ocazionate de reparaţia maşinii.

Crengile copacului vecinului său se extind cu 1,5 metri pe proprietatea femeii din cauza unei „erori statistice", conform documentului. Vecinul inculpat a tăiat în mod regulat crengile, însă arborele s-a încăpăţânat să crească în acea direcţie, precizează sursa citată.

Vecinul femeii a respins anterior solicitarea exprimată în scris de femeie pentru a amenaja un adăpost deasupra maşinii sale.

Inculpatul a susţinut că nu este responsabil de plata daunelor, deoarece nucile cad din copaci toamna în cadrul „unui proces natural, care face parte din riscurile naturale''.

În cadrul deciziei luate, tribunalul a acceptat argumentele apărării, precizând că „reclamanta trebuie să admită căderea nucilor dintr-un nuc toamna''.

„Pentru a exclude complet pericolul reprezentat de căderea fructelor, singura concluzie logică este posibilitatea tăierii în totalitate a copacului în cauză sau înconjurarea lui cu o plasă de protecţie'', se precizează în hotărârea judecătorească. Însă o asemenea opţiune ar fi nerezonabilă din cauza costurilor implicate şi a faptului că municipalitatea s-ar opune măsurii, notează DW.

În urma hotărârii, reclamanta trebuie să acopere costurile de judecată. Ea are posibilitatea de a face apel în decurs de o lună.

noi.md

0