1541

Mold-street: Motivul pentru care re-exportul de mărfuri va continua să crească

În primele 10 luni ale anului 2017 reexporturile de mărfuri străine a constituit 658,4 milioane dolari, ceea ce reprezintă peste o treime din totalul exporturilor din Republica Moldova, relevă datele Biroului Naţional de Statistică, scrie mold-street.com.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016, reexporturile de mărfuri străine s-au majorat cu 13,5%.

Reexporturile de mărfuri după prelucrare (îmbrăcăminte, încălțăminte și părți de încălțăminte, scaune, fire și cabluri electrice) au deținut 23,1 puncte procentuale în total exporturi, iar reexporturile de mărfuri clasice, care nu au suferit transformări esențiale (medicamente, țesături, materiale tricotate sau croșetate, mobilier, uleiuri esențiale, preparate pentru toaletă, produse pentru înfrumusețare, combustibili, vehicule) – 11,2 puncte procentuale.

Ministerul Economiei şi Infrastructurii susţine că reexporturile cresc în special datorită "politicilor statului de stimulare şi atragere a investitorilor străini în zonele economice libere", care au contribuit la majorarea reexportului.

În condiţiile în care zonele economice libere din Moldova se extind şi vin noi companii, va continua să crească şi reexportul de mărfuri. 

Potrivit normelor internaţionale reexportul se referă la produsele exportate de către o ţară în aceeaşi stare în care au fost anterior importate. Termenul de „bunuri în aceeaşi stare” include bunurile care nu au fost supuse unor modificări substanţiale care să le schimbe originea.

Reexporturile de mărfuri străine au devenit un factor semnificativ în comperţul exterior al Moldovei în ultimii 10-15 ani. La unele produse reexportul are o cotă de 80-90% din totalul exporturilor din Moldova, scrie mold-street.com.

E vorba de fire şi ţesături, îmbracaminte, încălţăminte, echipamente electrice, produse medicinale şi farmaceutice, dar şi mobilă.

Experţii susţin că reexporturile sunt un fenomen larg răspândit în comerţul internaţional, mai ales în contextul globalizării.

0