1387

Majoritatea Parlamentului nu vrea Limba Română în Constituție

Deputații democrați din Parlament susțin că modificarea sintagmei „limba moldovenească” în „limba română” din Constituția Republicii Moldova „nu prea are sens din punct de vedere juridic”. Comentariul a fost făcut referitor la inițiativa fracțiunii PLDM în acest sens. Ideea liberal-democraților nu este agreată de socialiști și comuniști care afirmă că nu-și vor pune semnăturile pe un asemenea act. În schimb, unii dintre deputații liberali au și semnat respectivul proiect de lege, transmite moldnova.eu. 

Deputații din fracțiunea parlamentară a PLDM au elaborat un proiect de Lege care prevede modificarea articolului 13 din Constituție. Aceștia propun ca la alineatul (1), articolul 13 din Constituția Republicii Moldova, sintagma „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” să fie substituită cu sintagma „limba română”. Liberal-democrații au făcut un apel către toate fracțiunile din Legislativ să semneze acest proiect de lege pentru a fi remis Curții Constituționale (CC) spre avizare. În timp ce ideea deputaților PLDM este privită sceptic de unii colegi deputați, iar alții recunosc că încă nu au apucat să citească proiectul de lege. De exemplu, secretarul fracțiunii Partidului Democrat, Sergiu Sîrbu crede că „din punct de vedere juridic proiectul acesta nu prea are sens”.

Democrații au planuri mai importante

Deputatul democrat își argumentează poziția precizând că astăzi sintagma „limba română” prevalează asupra sintagmei „limba moldovenească”. „Acest lucru s-a stabilit după decizia Curții Constituționale care a considerat că Declarația de Independență este supremă Constituției. Această modificare nu este relevantă, deoarece juridic problema este deja rezolvată de către CC. Noi vom insista pe o modificare mult mai relevantă la moment, în special pe introducerea în Constituție a orientării europene ca vector de dezvoltare a țării și sperăm foarte mult ca și colegii din alte fracțiuni ne vor susține”, spune Sergiu Sîrbu.

Proiectul de lege propus de deputații PLDM a fost publicat pe pagina de Facebook a fracțiunii pe 13 septembrie. Vicepreședintele fracțiunii parlamentare a liberal-democraților, Vadim Pistrinciuc spune că subiectul urmează a fi discutat cu membrii celorlalte fracțiuni. „O să vedem, urmează să discutăm. Am făcut publică inițiativa noastră și deocamdată n-am văzut pe nimeni să spună că este categoric împotrivă, cel puțin nu din partidele proruopene. Muncim și vedem”, afirmă Pistrinciuc.

Socialiștii: Este o inițiativă aberantă

Socialistul Bogdan Țîrdea consideră că inițiativa deputaților liberal-democrați este una aberantă, mai cu seama pentru că majoritatea moldovenilor susține că vorbește limba moldovenească și nu cea română. „Ca politolog o să vă spun că democrația este puterea poporului, aleasă de popor, prin popor și pentru popor. Asta spunea cândva Abraham Lincoln. Elitele trebuie să exprime voința acestui popor. Toate sondajele făcute în ultimii 20 de ani, în special Barometrul Opiniei Publice sau sondajele realizate de anumite centre românești, au demonstrat cu lux de probe și factologii că aproximativ 65% din populație vor istoria Moldovei, până la 70% declară că limba în Republica Moldova este moldovenească, alte 65% vor relații strategice cu Rusia și alte 80% își doresc suveranitatea și independența statului Republica Moldova. Orice tentativă de a promova altă agendă decât voința poporului reprezintă o crimă”, consideră membrul fracțiunii socialiștilor din Parlament.

timpul.md

0