906

Dodon îl contrazice pe Rogozin la Bulboaca: „nu am constatat lucrări de ordin militar dubioase”

Președintele Moldovei Igor Dodon a vizitat luni dimineață poligonul de la Bulboaca. Anunțându-și vizita, Dodon a scris săptămâna trecută pe Facebook că va merge la Bulboaca în calitate de comandant suprem al forțelor armate, pentru a „clarifica situația”, după ce mai multe ziare au scris că poligonul ar urma să fie folosit de Alianța Nord Atlantică. În aceeași postare președintele Moldovei a sugerat că prin cooperarea în domeniul militar cu Occidentul, Moldova și-ar pune în pericol neutralitatea.

Preşedintele Igor Dodon a inspectat poligonul de la Bulboaca la o săptămână după ce vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, a scris pe pagina sa de Facebook că „americanii încep la Bulboaca instruirea diversioniștilor în vederea unui nou conflict armat cu Transnistria”.

Rogozin a mai distribuit şi un articol al televiziunii ruse „Russia Today” în care se afirmă că forțele navale americane sunt în căutare de antreprenori pentru realizarea lucrărilor de modernizare a poligonului.

Şeful statului a negat că ar fi fost inspirat de vicepremierul rus să inspecteze poligonul insistând că în ultimele săptămâni a urmărit mai multe declarații în acest sens, atât din Est, cât şi din Vest.

În ce privește vizita la poligonul de la Bulboaca, presupusele pericole militare nu s-au adeverit, a declarat şeful statului:

„Am constatat că activităţile pe poligon se desfăşoară conform planului obişnuit, are loc reparaţia unor cazarme pentru soldaţi şi a infrastructurii de pe poligon. Nu am depistat lucrări de ordin militar dubioase, care ar putea duce la destabilizarea situaţiei din zona de securitate sau implicarea unor forţe armate din afara ţării, aşa cum a fost speculat în presă pe parcursul ultimilor zile.”

Igor Dodon a mai ameninţat cu proteste dacă guvernarea şi majoritatea parlamentară, dominate de Partidul Democrat, vor încerca „să se implice într-un conflict regional”.

Recent, preşedintele Dodon şi spicherul Andrian Candu, au avut un schimb de replici acide după ce la finele lunii iulie Parlamentul a adoptat o Declaraţie în care a cerut retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ţării. Decizia legislatorilor a fost calificată de şeful statului drept „o nouă provocare”.

Igor Dodon a mai anunţat un calendar de inspectări la toate obiectivele militare din ţară, în această săptămână va mai merge la Floreşti, pentru a vedea „care este situaţia” şi pentru a „nu permite nimănui să destabilizeze situaţia din ţară”. Întrebat de presă dacă are comentarii referitoare la exerciţiile militare din stânga Nistrului, în cadrul cărora, la începutul acestei luni, Grupul operativ de trupe ruse, GOTR, a simulat „forţarea râului Nistru”, şeful statului s-a eschivat de la un răspuns univoc:

„În ceea ce ţine de exerciţiile care au loc în stânga Nistrului, eu nu am acces la această informaţie pentru a-mi expune opinia ce se întâmplă acolo. Eu sper foarte mult că în următoarele săptămâni voi avea următoarea întrevedere cu Dl Kransnoselski, liderul de la Tiraspol, cel puţin au început pregătirile pentru o astfel de discuţie, unde vom aborda diferite subiecte, nu este exclus că şi acest subiect.”

Poligonul de la Bulboaca, aflat la câteva zeci de km de capitală, este modernizat în ultimii ani mai ales din banii contribuabililor americani. Până acum, cu 1,1 milioane de dolari au fost renovate locurile de instruire şi infrastructura de drumuri a poligonului.

În următorii ani, se arată într-un anunţ al Ambasadei SUA în Republica Moldova, urmează să fie modernizate încăperile de cazarmă, blocurile sanitare, clasele pentru şedinţe şi punctul medical. Săptămâna trecută, Ambasadorul SUA la Chişinău, James D. Pettit, a vizitat poligonul de la Bulboaca şi a ţinut să precizeze pentru presă că investiţiile americane în acest poligon urmăresc doar creșterea profesională a militarilor moldoveni:

„Toate aceste proiecte sunt parte a unui Program general de îmbunătăţire, de instruire a Armatei Naţionale pentru a facilita participarea militarilor în diferite programe de menţinere a păcii. Soldaţii Armatei naţionale au participat în diferite misiuni de menţinere a păcii în Kosovo, Africa etc.”

Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când preşedintele Igor Dodon a blocat deplasarea unui contingent de militari în România, unde au avut loc exerciţii în cadrul programului NATO Parteneriatul pentru Pace, în care Moldova e implicată din 1994.

europalibera.org

0