1001

Depozitele de crengi din Chișinău stau nepăzite. Riscă să ardă în orice moment

Cele cinci depozite de crengi din sectorul Botanica al Capitalei pot lua foc în orice moment. Atenţionarea vine din partea autorităţilor, care s-au întrunit într-o şedinţă de urgenţă pentru a discuta despre măsurile de prevenire a incendiilor. Pompierii, poliţiştii şi funcţionarii Primăriei nu au identificat soluţii pentru eliminarea pericolului.

Unul dintre cele mai mari depozite de crengi adunate după ninsorile din aprilie se află pe teritoriul unui stadion de pe strada Independenţei.

Un factor de risc este lipsa pazei pe timp de noapte la aceste depozite de crengi uscate, susţin autorităţile.

"Putem patrulează periodic aceste zone. Dar, să le păzim noapte de noapte pentru, nu este datoria noastră", a declarat Marin Garaz, inspector de poliţie.

Pentru prevenirea izbucnirii incendiilor, pompierii au propus să fie stropite cu apă toate grămezile de vreascuri. Reprezentanţii Primăriei susţin că o soluţie mai bună ar fi arderea controlată a acestora.

Angajaţii preturii sectorului Botanica spun că au nevoie de două milioane de lei pentru mărunţirea tuturor crengilor adunate la cele cinci platforme. Funcţionarii nu dispun însă de bani nici pentru evacuarea vreascurilor rămase în curţi. Lucrările necesită cheltuieli de 300 de mii de lei.

Municipalitatea a anunţat anterior că oricine poate veni la depozitele de crengi pentru a lua acasă lemn. Oamenii nu se îmbulzesc însă.

"Tulpinile şi crengile mai groase au fost evacuate repede. Au rămas doar crengi subţiri şi mici, care nu prea pot fi folosite la ceva", a spus o persoană.

Cel mai mare depozit de crengi de pe Stadionul Republican a fost mistuit de flăcări duminică noaptea. Poliţia a iniţiat un proces penal în acest caz. Anchetatorii urmează să stabilească dacă focul a fost pus intenţionat. În ultimele două săptămâni au ars trei plarforme pe care erau depozitate vreascuri adunate în urma ninsorilor din aprilie. Toate incendiile au izbucnit în timpul nopţii.

publika.md

0