690

În municipiul Chișinău va fi amenajată o stație de compostare a deșeurilor vegetale

În municipiul Chișinău va apărea o stație de compostare a deșeurilor vegetale. Un proiect în acest sens a fost elaborat de Direcția municipală locativ-comunală și actualmente se află la etapa de avizare. Declarația a fost făcută de șeful secției amenajare și salubrizare din cadrul Direcției, Vasile Efros, în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

Potrivit lui Vasile Efros, anul curent Direcției locativ-comunale i s-a alocat șase hectare de teren pentru a organiza o stație de compostare a deșeurilor vegetale. Aceasta este singura soluție. „Noi încă o dată am demonstrat că modul actual de depozitare prin astuparea crengilor sau altor deșeuri vegetale nu mai este valabilă”, a spus Vasile Efros.

Stația de compostare va fi dotată cu trei utilaje care vor costa până la 800 de mii de euro. „Sperăm să reușim să avem un grant din partea unei asociații care se ocupă cu acest domeniu dintr-o regiune din Franța și să putem obține ca toate deșeurile vegetale să treacă printr-un proces de tocare ca să ajungă să fie toate omogene”, a adăugat funcționarul.

În contextul incendiului izbucnit la o gunoiște cu crengi și frunze depozitate în sectorul Buiucani din capitală, Vasile Efros a declarat că managementul și viziunea Spațiilor Verzi din capitală trebuiesc schimbate. Potrivit lui, autoritățile trebuie să elaboreze o viziune în acest sens și să aloce mai mulți bani. „În ultimii ani nu au fost suficienți bani investiți mai ales în ceea ce ține de echipamentele pe care ar fi trebuit să le aibă colegii de la „Spații Verzi”, a spus Vasile Efros.

Un incendiu de proporții a izbucnit în seara de 9 iunie la o gunoiște cu crengi și frunze depozitate în sectorul Buiucani din capitală. Potrivit datelor preliminare ale Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, flăcările au cuprins suprafața de trei hectare din cele cinci cu crengi uscate depozitate pe un teren între Șoseaua Balcani și strada Pietrarilor. De unde a pornit focul, urmează să se stabilească.

0