1145

Germania va deveni mai dependentă de gazul rusesc odată cu extinderea conductei Nord Stream 2

Germania vrea să îşi extindă conducta de gaze naturale pentru a creşte cantitatea importată din Siberia, de la peste 3.000 de kilometri depărtare, proiect care va costa 10 miliarde de dolari şi ar creşte dependenţa de resursele ruseşti cu peste 50%, potrivit Bloomberg.

Proiectul, gestionat de compania de stat Gazprom, are scopul de a sprijini încrederea Germaniei că are suficient gaz pentru a susţine tranziţia de la centralele nucleare şi mine, care se închid, la energia regenerabilă.

Proiectul a stârnit nemulţumirea locuitorilor din zona prin care va trece conducta, care au depus sute de plângeri. Încă nu a fost emisă aprobarea locală, iar în zonă trebuie îndepărtate două vase scufundate de armata suedeză în secolul optsprezece.

Câteva state europene s-au opus proiectului, susţinând că acesta va spori dependenţa Europei de rezervele Rusiei. Mai mult, autorităţile de reglementare din Statele Unite au propus sancţiuni mai dure pentru companiile energetice care fac afaceri cu Rusia.

„Nu sunt multe alte locuri în afară de Rusia de unde Germania poate lua o cantitate mare de gaze, în scurt timp”, a spus preşedintele Programului de Cercetare de Gaze Naturale de la Institutul Oxford pentru Studii Energetice.

Germania este cel mai mare utilizator de gaze, 40% din consum venind din Rusia, cel mai mare exportator al lumii, potrivit consultantului Wood Mackenzie, din Londra. Dependenţa va creşte la peste 50%, până în 2025, mai ales în condiţiile în care livrările din Olanda vor scădea în anii următori.

Proiectul Gazprom, cunoscut ca Nord Stream 2, va permite, de asemenea, livrări în afara Europei, ceea ce va face din Germania un hub important pentru distribuţie în continent. Rusia alimentează, deja, cu gaz, peste 20 de ţări.

Legătura existentă a fost autorizată în 2011 şi are o lungime de 1.224 de kilometri. Conducta trece prin Marea Baltică de la Vyborg, Rusia la Lubmin, în Germania şi poate transporta 55 de miliarde de metri cubi de gaze sau două treimi din cererea de gaz a Germaniei, iar extinderea conductei va dubla această cantitate.

Transportarea gazelor prin Nord Stream către Germania este cu aproape 40% mai ieftină decât prin conductele de pe uscat, prin Ucraina, potrivit Wood Mackenzie.

Germania, Marea Britanie, Franţa, Belgia şi Olanda vor beneficia, cel mai probabil, de preţuri reduse, potrivit comisiei de experţi Bruegel, din Bruxelles. Gazprom nu va mai plăti taxe pentru a folosi conductele din Ucraina şi Polonia, a transmis Bruegel.

jurnal.md

0