955

O nouă lovitură: Moscova a anulat regimul liberalizat pentru transportatorii de mărfuri din Moldova

Regimul liberalizat la transportul rutier internaţional în regim bilateral şi în tranzit pe teritoriul Federaţiei Ruse a fost anulat pentru operatorii de transport moldoveni şi a fost introdus sistemul de autorizaţii. 

Decizia a fost luată unilateral de Moscova încă câteva luni în urmă şi urma să intre în vigoare deja pe 1 iulie 2017, dar pe 29 iunie, Ministerul Transporturilor al Federaţiei Ruse a informat autorităţile de la Chişinău că a acceptat amânarea pentru două luni, până pe 1 septembrie 2017, a obligaţiunii de deţinere a autorizaţiilor pentru operatorii de transport ai ambelor state. 

Anterior, pe 7 iunie 2017, pe pagina web a Agentiei Nationale Transport Auto (ANTA) a fost plasat un aviz în care se preciza că Rusia va aplica „prevederile Legii Federale Nr.127-ФЗ din 24 iulie 1998 Cu privire la controlul de stat asupra efectuării transportului rutier internaţional şi responsabilitatea pentru încălcarea ordinii de efectuare a acestuia în partea privind deţinerea obligatorie la bordul unităţii de transport a autorizaţiilor ruseşti, care oferă dreptul traversării teritoriului Federaţiei Ruse de către vehiculele moldoveneşti, precum şi pentru efectuarea transportărilor rutiere bilaterale”.

ANTA menţiona că, în conformitate cu prevederile pct.6 al Protocolului celei de-a XIV-a şedinţe a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare economică din 29 noiembrie 2016, părţile au convenit semnarea în semestrul I al anului 2017 a unui nou Acord bilateral interguvernamental.

Această hotărâre a parvenit după informarea din partea Ministerului Transporturilor al Rusiei despre denunţarea unilaterală a Acordului bilateral interministerial cu privire la transportul rutier, semnat la 16 iulie 1993 şi intenţia de a introduce sistemul de autorizaţii pentru transportul rutier bilateral şi de tranzit între ţări. 

Prin urmare, pe 31 mai 2017, la Leipzig, Germania, în cadrul Forului Internaţional de Transport 2017 a fost organizată întrevederea bilaterală şi semnat noul Acord între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse în domeniul transportului rutier internaţional.

De asemenea, în cadrul şedinţei Comisiei interguvernamentale s-a decis că după semnarea Acordului, partea rusă va transmite operatorilor de transport moldoveni 75.000 autorizaţii pentru transportul bilateral şi tranzit de mărfuri şi 750 autorizaţii pentru transportul de mărfuri în/din ţări terţe.

De notat că Rusia este al doilea partener comercial a Moldovei şi principala piaţă de desfacere pentru o mare parte din produsele agricole din Moldova, care de regulă sunt transportate cu camioanele.

În plus Rusia a impus de aproape doi ani restricţii şi la tranzitul de mărfuri moldoveneşti pe teritoriul Rusiei spre Kazahstan, ceea ce a dus la prăbuşirea exporturilor în această ţară.

jurnal.md

0