774

Premierul Filip promite că de astăzi începe evacuarea gunoaielor din Chișinău

Premierul Pavel Filip a promis că de astăzi gunoaiele din Chișinău vor fi evacuate. Vorbind luni seară la o conferință de presă, Filip a atras însă atenția că gunoaiele nu sunt problema guvernului, ci a Primăriei.

„Am intervenit la rugămintea Ministerului Sănătății și cel al Mediului; este riscul de o epidemie. Gunoiul nu a fost evacuat de patru zile” a precizat premierul Filip.

Autoritățile municipale din Chișinău spun că în capitală s-au acumulat aproximativ 2000 de tone de gunoi menajer neevacuat în ultimele patru zile, din cauza protestelor locuitorilor comunei Bubuieci, care împiedică accesul la groapa de gunoi. Șeful Directiei Locativ-Comunale, Petru Gontea, a spus luni că ar fi nevoie de o săptămână pentru curățarea orașului, dacă se găsește o soluție.

Locuitorii din Bubuieci cer închiderea depozitului de deșeuri din localitate, cum le-a promis deja primarul general al capitalei Dorin Chirtoacă. Numai că pentru moment nu există un loc alternativ. Singura soluţie viabilă pe care o iau în calcul acum autorităţile municipale este să convingă locuitorii din Bubuieci să le mai dea un termen de răgaz, până la finele lunii septembrie, a spus viceprimarul Nistor Grozavu. El a mai spus că între timp va fi modernizată gunoiştea municipală din Țânțăreni unde erau depozitate deșeurile menajere din capitală până în 2011, când sub presiunea protestelor localnicilor evacuarea deșeurilor a fost transferată temporar la groapa din Bubuieci.

Fostul ministru al mediului, liberalul Valeriu Munteanu

Fostul ministru al mediului, liberalul Valeriu Munteanu

Într-un interviu cu Europa Liberă, fostul ministru al mediului Valeriu Munteanu, vicepreședinte al Partidului Liberal a declarat că actuala criză a gunoaielor ar fi fost „provocată politic”, dar nu a precizat cine ar sta în spate.

El a mai explicate că de peste un an și jumătate, ministerul mediului a înaintat o propunere care prevede „naționalizarea” depozitului de gunoaie de la Țînțăreni care odată modernizat, ar mai putea fi folosit câțiva zeci de ani. Muntenu a atras atenția că depozitul temporar de la Bubuceni trebuie închis și salubrizat.

Tot în opinia fostului ministru al mediului, criza gunoaielor este provocată și de faptul că în R.Moldova nu este legiferată arderea gunoaielor, ci numai îngroparea lor.

europalibera.org

0