40 de copii din R.Moldova au nevoie de implant cohlear care costă până la 30 de mii de euro
Patruzeci de copii din Republica Moldova au trecut începând cu anul 2014 și până în prezent printr-o operație de implant cohlear pentru redarea auzului. Alți 40 de copii sunt în așteptarea unei astfel de intervenții, care costă între 20 și 30 de mii de euro.
Compania Națională de Asigurări în Medicină acoperă doar o parte din sumă. În rest este contribuția părinților sau a donatorilor, transmite IPN.
Hipoacuzia este confirmată la Centrul de Audiologie al Spitalului Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coţaga”. Directoarea Centrului, Anghelina Chiaburu, spune că surditatea poate fi diagnosticată în primele zile de viață. Dar pentru a preveni o problemă de auz care se poate dezvolta pe parcurs și pentru stabilirea unui tratament eficient este foarte important ca părinții să-și ducă sistematic copiii la medicul ORL și, după caz, la medicul audiolog.
Implantul cohlear este recomandat în tratamentul hipoacuziei severe sau totale. Spre deosebire de protezele auditive, care fac sunetul mai puternic, implantul cohlear înlocuiește funcția urechii interne afectate pentru a oferi semnale sonore către creier.
Ofițerul de presă al Ministerului Sănătății, Stela Cheptene, a precizat că din cele 40 de implanturi cohleare de care au beneficiat copiii din Moldova, 14 operații au fost făcute în țară cu implicarea specialiștilor din străinătate.
Contribuția financiară a statului poate fi de maximum 25 la sută din cost. Decizia de a oferi acești bani o ia Comisia privind selectarea pacienților pentru tratament și/sau investigații costisitoare, din care fac parte reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.
La Centrul Republican de Audiologie sunt monitorizați peste 1460 de copii cu vârste cuprinse între 1 lună și 18 ani, cu diverse afecțiuni auditive.