Si de ce copiii nu se pot instrui in limbasa materna?
Stimati participanti la retelele sociale! A aparut o mare necessitate a nevoioasa de a discuta impreuna in reteatema activitatii ONG – organizatiilor neguvernamentale, care adereazaint rusustinerea protectiei drepturilor in calcate ale cetatenilor tarii noastre. O parte din ele se straduesa activeze si pe malul sting al Nistrului in Transnistria si un eoribaciar cu succes. Din spusele un o prieteniai mei care activeaza in domeniul ONG care mi-au spus despre un eleproecterealizat e prin sus tinerea Ambasadelor SUA si Marea Britanie si cu acordul administratiei tiraspolene. In general, s-a creat o practica normala de interactiune cu ONG de pemalul sting al Nistrului.
Probabilmajoritatea din voi cunoasteti si tuatia in jurulscolilor cu instrure in limba romina din partea stinga a Nistrului, mai drept vorbind despre problemelelor in relatiile cu autoritatile din Tiraspol. Insa, precum cunosceu, care va problem sau complicii in activitatea lor nu se observa, inclusive si datorita ONG-lornoastre. Stiu, ca in solutionare а acest probleme a participat activasociatia «Promo-Lex», care s-a bazatpeas pectele dreptului constitutional al cetatenilor de a se instrui in limba sa materna.
Nu demult am aflat, ca autoritatile de la Chisinau, in luna noembrie 2016 au incisinca o scoala cu instrurea in limba rusa din satul Novotroitcoe raionul Anenii Noi RM. Si este straniu, ca acasta situatie ramine pina asta zi fara atentia organizatiilor de protective a dreptului, inclusive si a celor de la «Promo Lex». Tac cu totii de parca au luatapa in gura.
Eu doresc sa audopiniile participantilor la forumul social in reteaua sociala pe acasta tema, de oare ce persoanele ce vorbesc in limba rusa, cetateniai Republicii Moldova, dispun de acela si drept de a se instrui in limba samaterna – rusa, In satoatalu mea nu stiu de ce TACE. Nimeni nici nu in carcasaajuteacestor copii vorbitori de limba rusa….