974

Angela Merkel și-a anunțat oficial candidatura pentru un nou mandat de cancelar

angela merkel, candidat
Angela Merkel și-a anunțat oficial candidatura pentru un al patrulea mandat de cancelar al Germaniei, transmite DPA. Ea a pus astfel capăt, duminică seara, speculațiilor care au durat luni întregi asupra intențiilor sale, observă Reuters.

"M-am gândit la asta un timp nesfârșit de lung. Decizia (de a candida) pentru un al patrulea mandat, după 11 ani în funcție nu e nicidecum una obișnuită"m a declarat Merkel într-o conferință de presă, după o reuniune a conducerii partidului său conservator, Uniunea Creștin Democrată (CDU). "Avem o polarizare puternică în societatea noastră", și-a explicat ea intenția de a acționa pentru menținerea unității sociale și combaterea urii. Cancelarul a mai adăugat că trebuie promovate valorile democrației, libertății și respectului pentru oameni, indiferent de rasă sau sex.

La 62 de ani, șefa guvernului de la Berlin este considerată o forță a stabilității în Europa, în mijlocul incertitudinilor după votul britanicilor în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană, apreciază Reuters.

DPA observă că ministrul economiei, vicecancelarul Sigmar Gabriel, va candida probabil împotriva Angelei Merkel, din partea Partidului Social Democrat (SPD), rivalul politic tradițional al CDU.

Funcția de cancelar al Germaniei devine vacantă după alegerile parlamentare, iar camera inferioară a legislativului (Bundestag) votează un nou șef al executivului, la propunerea președintelui țării. Chiar dacă CDU a pierdut din voturi în alegeri recente în unele landuri, în favoarea Alternativei pentru Germania (AfD), potrivit DPA Merkel are șanse maxime să fie realeasă, la sfârșitul anului viitor.

hotnews.md

0