1249

Emil Loteanu a fost comemorat la Chişinău. Urmărește-i gratuit filmele la cinematograful Patria

filme, patria
La data de 06 noiembrie 2016, în Scuarul Cinematografului „Patria-Loteanu” a avut loc evenimentul de comemorare a marelui regizor de film, scenarist, actor, poet, personalitate artistică de talie mondială Emil Loteanu, care ar fi împlinit, astăzi, 80 de ani de la naştere.

Cu această ocazie, mai mulţi prieteni, cineaşti, rude, public amator de arta cinematografică au depus flori la bustul maestrului. Printre aceştia a fost şi ministrul Culturii Monica Babuc, care a afirmat că: „Ne-am adunat, astăzi, pentru a ne aduce aminte de un extraordinar poet al neamului. Emil Loteanu s-a născut cu un deosebit romantism poetic implantat în genele sale, care s-a remarcat şi în creaţia sa”. „Suntem norocoşi că l-am avut pe Loteanu – un mare talent, el a dat filmului moldovenesc ceea ce îl determină şi-l identifică în lume. Cei care i-au privit filmele au simţit un profund sentiment de nostalgie şi tristeţe luminoasă”, a subliniat oficialul.

În cadrul evenimentului, în amintirea fostului coleg, cineastul Dumitru Olărescu şi directorul Centrului Naţional al Cinematografiei, Valeriu Jereghi au rostit cuvinte deosebite, amintindu-ne de personalitatea lui Emil Loteanu – cel care ne-a lăsat drept moştenire incomparabilele sale opere ecranizate, iar actorul Vasile Zubcu-Codreanu, recunoscut şi pentru rolul lui Mihai Eminescu din filmul „Luceafărul” a creat un moment de sensibilitate, dând citire uneia dintre poeziile scrise de către Emil Loteanu. Tânărul violonist Ștefan Luță a interpretat cu multă virtuozitate „Balada lui Toma Alistar”, iar fraţii Ştefăneţ au creat un moment artistic memorabil interpretând melodii din coloana sonoră a filmului “Lăutarii”.

Totodată, menţionăm că în aceste zile un grup de oameni de cultură din Republica Moldova participă, cu suportul Ministerului Culturii, la evenimentul de comemorare al lui Emil Loteanu la Moscova, organizat de Ambasada Republicii Moldova şi comunitatea moldovenilor în Federatia Rusă, acolo unde marele regizor si artist şi-a petrecut ultimii ani de viaţă.

Emil Loteanu s-a născut pe data de 6 noiembrie 1936, în satul Clocuşna, raionul Ocniţa. Ca regizor debutează în anii de studenţie cu lucrarea „Măria Sa Hora”. Cariera sa cinematografică a început la „Moldova-Film”, unde semnează ca scenarist şi regizor filmele: „Poienele roşii”, „Lăutarii”, „Luceafărul”, „Această clipă” etc. Pe parcursul activităţii sale la „Mosfilm” a realizat filmele „O şatră urcă la cer”, „Dulcea şi tandra mea fiară”, „Ana Pavlova” şi altele. Filmele maestrului au dus faima ţării noastre în întreaga lume, fiind menţionate şi premiate la diverse festivaluri internaţionale de film din oraşele Paris, Milano, Moscova, Praga etc.

Pentru merite deosebite în domeniul cinematografiei, regizorului Emil Loteanu, i-a fost conferit titlul de Maestru Emerit de Arte din Republica Moldova (1969) şi Artist al Poporului din Federaţia Rusă (1980).

Cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la naşterea regizorului Emil Loteanu, în zilele de 7, 8, 9 noiembrie curent, începând cu ora 19:00, la Cinematograful „Patria-Loteanu” se va face o retrospectivă a filmelor sale, unde vor fi proiectate filmele „O șatră urcă la cer”, “Gingașa și tandra mea fiară” şi ”Lăutarii”, intrare liberă.

diez.md

0