3803

Prețurile la combustibili, stabilite în secret de directori cu salarii imense

preturi combustibili, anre
Secretariatul Comunității Energetice Europene a constatat că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică este condusă de directori incompetenți, care ridică salarii de peste 11 000 de lei, se află în permanență sub presiuni politice, iar tarifele se aprobă în cadrul unor întâlniri secrete.

SCEE a publicat recent un raport privind examinarea „conformării, guvernanței, independenței și performanțelor” Agenției Naționale pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) de la Chișinău. Studiul a fost elaborat la cererea președintelui Parlamentului, Andrian Candu, și a premierului, Pavel Filip.

Directorii ANRE cu salarii de peste 11 000 de lei, bonusuri și premii

Astfel, experții europeni au constatat că legislația privind asigurarea independenței instituției este exhaustivă și nu o „protejează” de influența politicului. Potrivit (SCEE), nu este atestată o claritate în legislație în ceea ce ține de numirea în funcție a managerilor ANRE privind „conflictul de interese” sau „incompatibilitatea cu funcția”, sunt numiți după criterii politice, iar cel puțin doi directori nu au experiență și nu au ideie despre politicile energetice sau cum funcționează piața. Autorii raportului s-au referit și la modul de salarizare a angajaților Agenției, menționând că sunt confidențiale și negociabile, iar informațiile obținute arată că acestea variază de la 4 300 de lei pentru personal la 11 000 de lei pentru manageri. Mai mult, cei care aprobaă tarifele la energie în Moldova își împart premii și bonusuri la salarii.

Parlicov a fost demis pe motive politice

În opinia experților europeni, faptul că foarte multe aspecte ce țin de guvernanța structurală a ANRE sunt decise de Parlament și nu se regăsesc în legislație pune la îndoială asigurarea independenței instituției. În același timp, verdictul europenilor este că ANRE este puternic influențată politic. Un exemplu în acest sens a fost demiterea fostului director al Agenției, Victor Parlicov. Potrivit SCEE, a fost evident că au avut loc mai multe acțiuni concertate și Parlicov a fost dat afară din motive politice și nu în baza legii cu privire la energetică. „Decizia Parlamentului a fost calificată ca fiind ilegală și contravine Constituției Moldovei, iar directorul ANRE a fost reinstalat în funcție. Oricum, cazul a demonstrat încă o dată vulnerabilitatea ANRE în fața influențelor politice”, se arată în documentul Comunității Energetice Europene.

Dovezile SCEE privind influența politică și presiunea asupra ANRE

În raport mai este amintită și declarația președintelui Parlamentului, Andrian Candu, din 21 aprilie 2015, care a cerut înghețarea tarifelor la energie, deși a admis că majorarea acestora este parțial corectă, și a declarat că va insista cu această solicit, menționând că sunt nereguli la adoptarea tarifelor de către ANRE. De asemenea, experții europeni au mai scos în evidență cazul fostului șef al Agenției, Nicolae Răileanu, care s-a aflat la un pas de moarte după ce mașina de serviciu a explodat chiar în momentul când trebuia să urce la volan. Răileanu a afirmat atunci că este amenințat prin telefon după ce a ordonat efectuarea mai multor controale la Moldovagaz, iar investigația privind acest caz nu este finalizată nici astăzi. De asemenea, SCEE notează și faptul că managerii de la ANRE au împiedicat Curtea de Conturi să efectueze un audit al instituției, iar procesul este încă pe rol.

Tarifele se aprobă în secret

„Coaliția politică ce a venit la putere după 2008 a împărțit influențele asupra diferitor autortiăți publice între partidele care o formează. Este deja o practică obișnuită ca înainte de dezbaterile publice privind stabilirea tarifelor la energie, directorii se întrunesc într-o altă ședință „secretă” și, astfel, înainte ca să demareze consultările, ei deja știu ce decizie vor lua”, au subliniat autorii raportului.

Experții europeni mai notează că Agenția nu este independentă nici financiar, în condițiile în care aprobarea bugetului acesteia este tergiversat și, în același timp, relevă faptul că instituția nu și-a îndeplinit obligațiunile privind aprobarea la timp a tarifelor, ceea ce a creat mai multe probleme întreprinderilor energetice. La final, SCEE vine cu mai multe recomandări privind îmbunătățirea legislației, asigurarea transparenței și independenței activității ANRE, precum și perfecționarea guvernanței.

moldnova.eu

8